- بهار دهقانی
- آذر ۰۵, ۱۴۰۲
یکی از مهمترین تکالیف مرد پرداخت نفقه زوجه می باشد. البته قانون برای پرداخت نفقه، شرایطی را تعیین کرده و چنانچه زن، از همسر خود تمکین نکند مرد ملزم به پرداخت نفقه نخواهد بود. همچنین نفقه از جمله حقوق قانونی فرزندان نیز محسوب میشود و پدر موظف به پرداخت نفقه فرزندان میباشد. اما نفقه چیست و چقدر است؟ در این مقاله از موسسه حقوقی قانونمند ضمن تعریف نفقه از منظر قانون به این سوال پاسخ میدهیم که چگونه درخواست نفقه کنیم؟ شما میتوانید همین الان با بهترین وکیل نفقه زن و فرزند از تیم حقوقی قانونمند تماس گرفته و درباره مراحل وصول نفقه مشاوره تخصصی دریافت کنید.
نفقه چیست؟
نفقه یکی از موارد بسیار مهمی است که قانون و شرع برای حمایت از زنان و فرزندان در نظر گرفتهاند. شاید این سوال در ذهن شما نیز به وجود آمده باشد که اصلاً نفقه چیست و چگونه محاسبه میشود؟ نفقه یکی از تکالیف مهمی است که بعد از جاری شدن عقد نکاح بر عهده مرد قرار میگیرد. بر اساس ماده ۱۱۰۶، پس از جاری شدن عقد دائم، مرد موظف است که نفقه زن را بپردازد. همچنین بعد از به دنیا آمدن فرزندان نیز پرداخت نفقه آنان بر عهده پدر است.
برای پاسخ به سوال نفقه چیست؟ باید به سراغ ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی برویم. بر اساس این ماده، نفقه شامل تمام نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن میشود. به عنوان مثال مسکن، غذا، پوشاک، اثاثیه منزل و هزینههای درمان و حتی خادم، در شرایطی که زن عادت به داشتن خادم داشته باشد یا به دلیل مریضی به آن نیازمند باشد، جزو نفقه است. در واقع بر اساس ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی نفقه باید به میزانی باشد که تمام نیازهای زن را تامین کند. میزان این نیازها، بر اساس عرف جامعه و متناسب با شأن زن تعیین میشود. با توجه به آنچه که در ماده ۱۱۰۶ آمده است، پرداخت نفقه مربوط به عقد دائم است و الزامی برای پرداخت آن در عقد موقت وجود ندارد. مگر در شرایطی که از قبل درباره آن توافق شده باشد.
انواع نفقه چیست؟
در بخش قبل به سوال نفقه چیست؟ پاسخ دادیم و در این قسمت میخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که انواع نفقه چیست؟ از جمله نکات مهمی که در زمینه مطالبه نفقه، باید به آن توجه داشته باشید انواع نفقه است. نحوه مطالبه نفقه، بر اساس نوع آن تا حدودی متفاوت میباشد. از این رو در این بخش قصد داریم شما را با انواع نفقه از نظر قانون مدنی کشور آشنا کنیم. مطابق آنچه که در قانون مدنی کشور تعریف شده است انواع نفقه عبارت است از:
- نفقه زوجه
- نفقه اقارب و خویشاوندان
نکات مهمی در زمینه اجرا گذاشتن نفقه وجود دارد. به عنوان مثال در ابتدا باید بدانیم که نفقه از نوع نفقه زوجه است یا در طبقه نفقه اقارب و خویشاوندان قرار میگیرد. شرایط گرفتن نفقه بر اساس نوع آن مشخص خواهد شد. در این زمینه کمک گرفتن از یک وکیل نفقه فرزند و زوجه به شما کمک میکند تا بتوانید در مدت زمانی کوتاه مراحل درخواست نفقه زن و فرزند را سپری کنید.
نفقه زوجه
یکی از رایجترین انواع نفقه، نفقه زوجه است. همانطور که در تعریف آن در ابتدای مطلب گفتیم، شامل هزینههای خوراک، پوشاک، اثاث منزل و سایر هزینهها متناسب با شان و وضعیت زن میشود. همچنین بر اساس ماده ۱۱۰۶ قانون مدنی نفقه زوجه، مربوط به عقد نکاح دائم است و در نکاح موقت، مرد الزامی به پرداخت نفقه زوجه ندارد.
یکی از نکاتی که در زمینه نحوه درخواست نفقه زن باید به آن توجه شود این است که میزان نفقه زن بر اساس شرایط وضعیت و شأن او در نظر گرفته میشود و نه شرایط مرد. به عنوان مثال اگر زنی جایگاه اجتماعی بالایی داشته و از طبقه ثروتمندان باشد، آنگاه شوهر ملزم است که نفقه را متناسب با طبقه ثروتمندان برای زن تهیه کند. فیالمثل اگر زن در طبقه ثروتمندان بوده و برای انجام امور روزمره خدمتکار داشته، شوهر باید برای او خدمه استخدام کند. از طرفی اگر زن از طبقه فقیر یا متوسط جامعه باشد همچنان میزان نفقه بر اساس شرایط و شأن زندگی او تعیین میگردد. پس اگر این سوال برای شما پیش آمده که نفقه زن چقدر است و چگونه محاسبه میشود؟ باید بدانید که میزان نفقه بر اساس شان و منزلت زن و جایگاه اجتماعی او تعیین خواهد شد و به هیچ عنوان ربطی به میزان استطاعت مالی مرد ندارد.
نفقه اقارب و خویشاوندان
در بخشهای قبلی به این سوال پاسخ دادیم که نفقه چیست و چگونه محاسبه میشود؟ یکی از انواع نفقه، نفقه اقارب و خویشاوندان است. واژه اقارب به معنای خویشان بوده و در قانون نفقه به سه دسته تقسیم میشود، که عبارت است از:
اقارب نسبی: منظور از اقارب نسبی افرادی هستند که از نسل یکدیگرند. مثل پدر، مادر و فرزند که به آنان خویشاوندان خط مستقیم نیز میگویند. در این خط قرابت شخص را با اجداد و جدات خود قرابت خط مستقیم سعودی و قرابت فرد با نوادگان را قرابت خط مستقیم نزولی میگویند. همچنین ممکن است به دلیل داشتن نسل مشترک مثل قرابت برادر و خواهر که هر دو از یک نسل مشترک میباشند به این قرابت قرابت خط اطراف گویند.
اقارب سببی: نزدیکی یا قرابت سببی در اثر نکاح و ازدواج به وجود میآید بعد از جاری شدن عقد ازدواج بین زن و شوهر رابطه بین آنها از نوع اقارب سببی میباشد.
اقارب رضاعی: این نوع قرابت قراتی است که از رضاع یا شیر خوردن از یک زن به غیر از مادر طفل به وجود آمده است.
با این حال نفقه صرفاً به آن دسته از اقارب تعلق میگیرد که نسبی بوده و در خط مستقیم قرار گرفتهاند به بیان سادهتر نفقه اقارب بین افرادی وجود دارد که بعضی از بعضی دیگر به دنیا آمده باشند که یکی از آنها نفقه اولاد یا فرزندان است.
بر اساس ماده ۱۱۹ قانون مدنی، نفقه فرزند به ترتیب بر عهده پدر، اجداد پدری، مادر و یا اجداد و جدات مادری و جدات پدری میباشد. در شرایطی که پدر نتواند نفقه اولاد را پرداخت کند، آنگاه پرداخت نفقه فرزند بر عهده اجداد پدری است و اگر آنان نیز نتوانند این وظیفه به ترتیب بر روی دوش مادر یا اجداد و جداات مادری و جدات پدری قرار میگیرد.
نفقه پدر مادر و اجداد نیز که در دسته خویشان خط مستقیم قرار میگیرند، بر عهده اولاد و اولاد اولاد است. در این زمینه فرقی بین فرزند دختر و پسر وجود ندارد و چنانچه فرزند بدون واسطه نباشد یا تمکن مالی وجود نداشته باشد، این تکلیف بر عهده نوهها قرار میگیرد. اگر در زمینه مطالبه نفقه فرزند و زن به اطلاعات تخصصی تر و مشاوره نیاز دارید بهتر است همین الان با بهترین وکیل نفقه در تهران از تیم حقوقی قانونمند تماس گرفته و مشاوره دریافت کنید.
شرط پرداخت نفقه زوجه و فرزندان چیست؟
شرط پرداخت نفقه چیست؟ در چه شرایطی مرد باید نفقه بپردازد؟ نفقه یکی از حقوق بسیار مهمی است که شرع و قانون به زن و فرزندان یک مرد داده است تا شان و منزلت آنها برای داشتن یک زندگی آبرومندانه و رفاه نسبی حفظ شود. یکی از سوالاتی که افراد میپرسند این است که نفقه از چه زمانی به زن تعلق میگیرد؟ همانطور که در ابتدای این مطلب نیز گفتیم، بعد از جاری شدن عقد نکاح دائم، نفقه به زن تعلق میگیرد.
در حالت کلی زوج موظف است که نفقه زوجه را در عقد دائم پرداخت کند. اما با توجه به قانون مدنی یکی از شرایط بسیار مهمی که برای وصول نفقه در نظر گرفته شده، تمکین از سوی زن است.
با عنایت به همین شرط، در اغلب موارد اگر مرد بتواند در دادگاه اثبات کند که زن از وی تمکین نکرده، الزامی به پرداخت نفقه نخواهد داشت. در نظر بگیرید که با ثبت دادخواست مطالبه نفقه زن، زوجه میتواند ضمن مطالبه نفقه آینده خود، نفقه دوران گذشته را نیز مطالبه کند. میزان نفقه فرزندان نیز بر اساس شان و منزلت آنها و عرف جامعه تعیین میشود. این نفقه نیز شامل هزینههای خوراک، پوشاک، مسکن و هزینههای متعارف زندگی آنان است. اگر با جزئیات و نحوه درخواست نفقه فرزند یا زن آشنایی ندارید جای هیچ گونه نگرانی نیست زیرا وکیل نفقه، به شما کمک میکند تا بتوانید به درستی مراحل درخواست نفقه فرزند یا زوجه را در مراجع قضایی پیگیری کنید.
نحوه مطالبه نفقه زن و فرزندان
اگر مردی از پرداخت نفقه به همسر یا فرزندان خود امتناع کند، قانونگذار به زوجه و فرزندان این اختیار را داده که از طریق ثبت دادخواست مطالبه نفقه اقدام کرده و حقوق خود را دریافت کنند. در حال حاضر زوجه یا فرزندان میتوانند از طریق دو مرجع زیر برای مطالبه نفقه اقدام نمایند:
- شکایت کیفری ترک انفاق
- ارائه دادخواست حقوقی مطالبه نفقه
ناگفته نماند که بر اساس ماده ۵۳ قانون حمایت از خانواده چنانچه مردی ضمن داشتن استطاعت مالی، نفقه زن یا فرزندان خود را ندهد مجرم بوده و به حبس از درجه ۶ یعنی ۶ ماه تا دو سال محکوم خواهد شد. زوجه برای تنظیم و ارائه شکایت کیفری ترک انفاق میتواند به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و دادخواست خود را ثبت کند.
آیا میدانید نفقه چه تفاوتی با اجرت المثل دارد؟ اگر میخواهید با تفاوت نفقه و اجرت المثل در قانون آشنا شوید، مقاله تفاوت نفقه و اجرت المثل چیست؟ را از دست ندهید.
جمعبندی درباره نفقه چیست
ما در این مقاله از وب سایت حقوقی قانونمند تلاش کردیم تا به سوالاتی از جمله نفقه چیست و چقدر طول میکشد تا آن را دریافت کنیم؟ پاسخ دهیم. دادخواست مطالبه نفقه زن و فرزندان یکی از مهمترین دادخواستهایی است که در مراجع قانونی به آن رسیدگی میشود. همانطور که گفته شد چنانچه مردی در صورت داشتن استطاعت مالی، از پرداخت نفقه به زن و فرزندان خود خودداری کند مشمول مجازات حبس خواهد شد. بهترین روش برای اجرا گذاشتن نفقه و مطالبه آن اخذ وکیل نفقه زن و فرزند با تجربه است. اگر میخواهید اطلاعات تخصصیتری درباره نحوه مطالبه نفقه زن و فرزندان به دست بیاورید همین الان با مشاوران و حقوقدانان قانونمند تماس بگیرید.