- بهار دهقانی
- مهر ۲۲, ۱۴۰۲
از نظر قانونی افراد می توانند بعد از امضای قراردادهای ملکی، به دلیل عوامل قانونی و مشخصی اقدام به فسخ قرارداد کنند. در حال حاضر نیز به دلیل شرایط اقتصادی در بسیاری از موارد ممکن است به دلایلی از جمله کاهش ارزش پول، بالا رفتن قیمت ملک مورد معامله یا عدم توان پرداخت وجه معامله توسط خریدار و غیره، ممکن است طرفین معامله تصمیم به انجام مراحل فسخ قرارداد ملکی بگیرند.
سوالی که پیش می آید این است که فسخ قرارداد ملکی چگونه انجام می شود؟ شرایط فسخ قرارداد ملک از طرف فروشنده و خریدار چیست؟ در این نوشته از تیم حقوقی قانونمند، با ما همراه باشید تا شما را با مراحل و انواع فسخ قرارداد ملکی آشنا کنیم. اگر به مشاوره تخصصی نیاز دارید هم اکنون با وکیل فسخ قرارداد ملکی قانومند با شماره همراه ۰۹۱۲۱۲۷۸۳۶۷ تماس بگیرید و مشاوره دریافت کنید.
فسخ قرارداد یعنی چه؟ فسخ قرارداد ملکی چیست؟
شاید این سوال در ذهن تان پیش آمده باشد که معنای فسخ قرارداد چیست؟ کلمه «فسخ» به معنای از بین بردن و تباه کردن آمده است. وقتی این کلمه را درباره قرارداد به کار می بریم منظورمان پایان دادن به قرارداد و منحل کردن آن است؛ اما در زمینه ملک فسخ قرارداد یعنی چه؟
بر اساس قانون این حق به طرفین معاملات ملکی داده شده است تا در مورد ادامه یا پایان قرارداد تصمیم بگیرند. افراد می توانند بر اساس دلایل مختلف برای فسخ قرارداد ملکی اقدام کنند. بارها دیده ایم که افراد بدون مطالعه مفاد قرارداد، آن را امضا کرده اند و همین موضوع باعث می شود تا در ادامه فرد مجبور به فسخ قرارداد شود؛ بنابراین توصیه می کنیم برای اجتناب از دردسرهای ناشی از مراحل فسخ قرارداد ملکی، در معاملات خود نهایت دقت را داشته باشید.
همچنین تمامی بندهای قرارداد را به دقت مطالعه کنید تا نیازی به فسخ قرارداد ملکی نباشد؛ اما اگر به هر دلیل از قراردادی که نوشته اید، رضایت ندارید یا به دلایل دیگر نمی توانید آن را ادامه دهید، این امکان از نظر قانونی برای شما فراهم شده تا قرارداد را فسخ کنید. آشنایی با مراحل فسخ قرارداد ملکی به شما کمک می کند تا در این زمینه به شیوه قانونی عمل کنید.
شرایط فسخ قرارداد خرید ملک توسط طرفین
بر اساس قوانین فسخ قرارداد ملکی، طرفین معامله در دو صورت زیر می توانند برای منحل کردن قرارداد ملکی اقدام کنند:
- نخست این که شرایط فسخ در یکی از بندهای قرارداد آنها ذکر شده باشد.
- دوم این که طرفین به دادگاه مراجعه کرده و حکم مستقیم توسط دادگاه طی شرایطی خاص صادر شود.
از طرفی به این نکته توجه داشته باشید که اگر در قرارداد ذکر شده باشد که «فسخ تنها با یک اراده کافی ست» بر این اساس دیگر نیازی به حضور طرف دوم معامله برای فسخ وجود ندارد و یک طرف معامله با ارسال تقاضانامه یا نامه سفارشی و به صورت یک طرفه، می تواند معامله را فسخ کند.
به همین دلیل مطالعه دقیق بندهای قرارداد ملکی و مشورت با یک وکیل با تجربه در حوزه فسخ قرارداد به شما کمک می کند تا از همان ابتدا قرارداد مناسبی را امضا کنید. ما در موسسه حقوقی قانونمند بهترین وکیل فسخ قرارداد در تهران و سراسر ایران را در اختیار شما می گذاریم تا بدون هیچ گونه دغدغه ای مراحل فسخ قرارداد را طی کنید. همچنین در صورت نیاز به مشاوره دقیقتر با وکلای قانونمند میتوانید با شماره همراه ۰۹۱۲۱۲۷۸۳۶۷ تماس حاصل فرمایید.
اختیارات خریدار و فروشنده جهت فسخ قرارداد ملکی
فسخ قراردادهای ملکی بسته به خیاراتی که در متن قرارداد به آن اشاره شده، انجام می شود. شاید بپرسید خیار یعنی چه؟ در واقع به اختیاراتی که قانونگذار به هر یک از طرفین معامله برای فسخ قرارداد داده، خیار گفته می شود. از نظر قانونی چندین نوع خیار برای فروشنده و خریدار در فسخ معاملات ملکی وجود دارد که عبارت است از:
- خیار تدلیس: هنگامی که ارزش ملک، بیشتر از آنچه که هست توسط فروشنده یا خریدار نشان داده شود.
- خیار تخلف شرط: اگر خریدار یا فروشنده عنوان کند که تحت شرایط خاصی مال را پرداخت کرده و یا کار خاصی را انجام می دهد؛ اما به تعهدات خود عمل نکند آنگاه طرف مقابل می تواند قرارداد را فسخ کند.
- خیار عیب: در صورتی که ملک عیب و ایرادی داشته باشد که پیش از انجام معامله، فروشنده آن را اعلام نکرده باشد.
- خیار غبن: هنگامی که طرفین معامله، فریب خورده باشند.
- خیار مجلس: در صورتی که طرفین معامله متفرق نشده باشند یعنی هنوز جلسه قرارداد به پایان نرسیده باشد.
- خیار شرط: مدت زمانی که جهت فسخ قرارداد ملکی، توسط طرفین و یا یکی از آن ها در قرارداد، تعیین شده باشد.
شرایط فسخ قرارداد ملک از طرف خریدار
ممکن است به عنوان خریدار در معامله ملکی شرکت کرده و قراردادی را امضا کنید، سوالی که در این حالت پیش می آید این است که شرایط فسخ قرارداد خرید ملک توسط خریدار چیست؟ در این بخش می خواهیم به شرایط فسخ قرارداد ملک از طرف خریدار بپردازیم. بنابر قانون هنگامی که ملک ایرادی داشته باشد که فروشنده از قبل آن را اعلام نکرده باشد، خریدار می تواند برای فسخ قرارداد اقدام کند. (خیار عیب) همچنین اگر فروشنده نتواند در زمان تعیین شده در قرارداد، ملک را واگذار کند خریدار این امکان را دارد که معامله را فسخ کند. (خیار شرط)
همچنین اگر بعد از انجام قرارداد مشخص شود که همه یا بخشی از ملک به شخص دیگری تعلق دارد، آنگاه خریدار امکان فسخ معامله را خواهد داشت. البته اگر بخشی از ملک به شخص دیگری تعلق داشته باشد خریدار این امکان را دارد تا پول آن بخش از ملک را که پرداخت کرده پس بگیرد. در برخی از موارد نیز ممکن است، فروشنده ملک را طور دیگری نشان دهد و بعد از خرید، خریدار متوجه شود که ملک، ویژگی های گفته شده را ندارد. در این حالت هم خریدار امکان فسخ قرارداد دارد.
همچنین اگر خریدار بعد از از خرید ملک متوجه شود که ملک ایراداتی ازجمله متراژ کمتر دارد یا دچار عقب نشینی شده است، این امکان را دارد که از طریق خیار غبن برای فسخ معامله ملک اقدام کند. اگر خریدار تمام مبلغ ملک را پرداخت کرده باشد این امکان را دارد که به دادگاه مراجعه کرده و دادخواست خود را ثبت کند. دادگاه با حکم و نظر کارشناس، فروشنده را محکوم می کند که ما به التفاوت قیمت ملک را به خریدار برگرداند. اگر ملکی خریداری کرده و قرارداد آن را امضا کرده اید و قصد دارید برای فسخ قرارداد اقدام کنید، بهترین وکیل فسخ قرارداد ملکی تیم وکلای قانونمند در کنار شماست تا در سریع ترین زمان ممکن مراحل فسخ قرارداد و بازپس گیری حقوق تان را انجام دهید. هماکنون با شماره همراه ۰۹۱۲۱۲۷۸۳۶۷ تماس حاصل فرمایید.
شرایط فسخ قرارداد خرید ملک
به طور کلی سه شرط اصلی، برای مراحل فسخ قرارداد ملکی وجود دارد. این سه شرط عبارت اند از:
- شخص باید اهلیت فسخ قرارداد ملک را داشته باشد؛ در واقع کسی که اقدام به فسخ معامله می کند باید از نظر عقلی در سلامت کامل بوده و سن ۱۸ سال را داشته باشد.
- فرد متمایل به فسخ قرارداد، باید برای انجام آن اراده کند.
- طرفین معامله باید از فسخ قرارداد رضایت داشته باشند. چنانچه طرفین نسبت به فسخ رضایت کامل نداشته باشند حتی در صورت فسخ، این کار قانونی نیست.
هزینه فسخ قرارداد خرید ملک
یکی از سوالاتی که افراد در زمینه فسخ قرارداد خرید ملک می پرسند این است که ضرر و زیان فسخ قرارداد خرید ملک چقدر است و چگونه محاسبه می شود؟ چه کسی باید هزینه فسخ قرارداد خرید ملک را بپردازد؟ نکته توجه داشته باشید که کسی که به دنبال فسخ قرارداد ملکی است باید ادله و دلایل موجهی برای فسخ داشته باشد تا پذیرفته شود در غیر این صورت فرد امکان فسخ معامله را نخواهد داشت.
اما اگر همچنان تمایل زیادی به فسخ قرارداد داشته باشد، باید مبلغی را به عنوان خسارت به طرف مقابل پرداخت کند. وجه پرداختی که معمولاً به عنوان هزینه فسخ قرارداد شناخته می شود به صورت توافقی و منصفانه تعیین می شود. البته همواره در یکی از بندهای قرارداد مقدار دقیق هزینه فسخ قرارداد ذکر می شود تا از این نظر مشکلی در آینده پیش نیاید. معمولاً هزینه فسخ قرارداد تضمینی برای این است که اگر معامله به هر دلیل فسخ شد، طرف دوم معامله ضرر نکند. اگر به عنوان طرف دوم معامله به دنبال دریافت هزینه فسخ و خسارت ناشی از فسخ قرارداد هستید، می توانید با استفاده از دادخواست اصلی فسخ معامله برای گرفتن آن اقدام کنید. همچنین امکان مطالبه هزینه فسخ قرارداد در یک دادخواست جداگانه نیز وجود دارد.
درصد فسخ قرارداد خرید ملک
افرادی که می خواهند برای فسخ مبایعه نامه و طی کردن مراحل فسخ قرارداد ملکی، اقدام کنند باید با درصد فسخ قرارداد نیز آشنایی داشته باشند. همانطور که گفتیم میزان ضرر و زیان و خسارت ناشی از فسخ قرارداد، عمدتاً به صورت توافقی تعیین می شود. این مقدار معمولاً ۱۰ الی ۲۰ درصد از کل ارزش معامله است. چنانچه هر یک از طرفین اقدام به فسخ قرارداد ملکی کنند باید هزینه فسخ قرارداد را به طرف مقابل پرداخت نمایند.
شرایط فسخ قرارداد ملک از طرف فروشنده
درباره شرایط فسخ قرارداد ملک از طرف فروشنده، باید بگوییم این اقدام بسته به نحوه نوشتن قرارداد و جزئیات آن فرق می کند. چنانچه خریدار مبلغی به فروشنده داده باشد که بعدا مشخص شود، متعلق به خودش نبوده فروشنده این امکان را دارد که معامله را فسخ کند، به این خیار، خیار شرکت گفته می شود.
همچنین اگر در مدت زمان تعیین شده در قرارداد، مبلغ کل قرارداد به فروشنده پرداخت نشود، امکان فسخ قرارداد از طرف فروشنده وجود دارد. البته فروشنده موظف است که با ارسال اظهارنامه، خریدار ملک را از اراده خود برای فسخ مطلع کند. نا گفته نماند که بیشتر قوانین مربوط به فسخ قرارداد ملک مربوط به زمانی است که خریدار برای فسخ اقدام کند و حق زیادی برای فروشنده در نظر گرفته نشده است. به همین دلیل فروشنده هنگام ثبت قرارداد، باید تمام شرایط خود را برای مراحل فسخ قرارداد ملکی اعلام کند تا در قرارداد ذکر شود.
آیا با مجازات قانونی استفاده از اسناد جعلی آشنایی دارید؟ توصیه می کنیم مقاله مجازات استفاده از سند مجعول را در همین رابطه مطالعه فرمائید.
جمع بندی
حتی اگر قرارداد ملکی را امضا کرده اید تحت شرایط خاصی این امکان را دارید که برای فسخ قرارداد اقدام کنید. ما در این نوشته تلاش کردیم تا شما را با انواع و نحوه فسخ قرارداد ملکی آشنا کنیم. به یاد داشته باشید که فسخ قرارداد از سوی خریدار یا فروشنده مستلزم شناخت انواع خیارات و قوانین در این زمینه است. از این رو ما در تیم حقوقی قانونمند همواره آماده ارائه مشاوره تخصصی به شما عزیزان هستیم. همچنین شما می توانید بهترین وکیل فسخ قرارداد ملکی را از میان وکلای باتجربه قانونمند، برای پیگیری پرونده خود برگزینید.