- بهار دهقانی
- آذر ۲۵, ۱۴۰۲
به معنای واقعی کلمه میتوان گفت فرزندان ثمره زندگی هر زن و مرد به شمار میروند. به همین دلیل والدین هنگام جدایی ترجیح میدهند که سرپرستی فرزندان خود را بعد از طلاق بر عهده بگیرند. به همین دلیل مفهوم حضانت فرزند اهمیت زیادی پیدا میکند. در حال حاضر از نظر قانونی شرایط خاصی برای اخذ حضانت فرزندان وجود دارد که موجب تامین رفاه و مصلحت زندگی کودکان میشود. شرایط اخذ حضانت فرزندان چیست؟ در این مقاله از وب سایت حقوقی قانونمند با ما همراه باشید تا ضمن توضیح حق حضانت فرزند قبل از طلاق و بعد از آن، با موارد سلب حضانت فرزند از نظر قانونی نیز آشنا شوید. همچنین شما همین الان میتوانید با بهترین وکیل حضانت فرزندان تیم حقوقی قانونمند تماس گرفته و در این زمینه مشاوره تخصصی دریافت کنید.
منظور از حضانت فرزندان چیست؟
یکی از موضوعاتی که قبل و یا هنگام طلاق زوجین مطرح میشود، حضانت فرزندان است. قبل از آنکه به سوال حضانت فرزندان چیست؟ پاسخ دهیم بهتر است به سراغ معنای واژه حضانت برویم. حضانت، از ریشه حضن گرفته شده است. ریشه این کلمه به معنای پرورش دادن و در آغوش گرفتن کودکان است. اصطلاح حضانت فرزند به معنای نگهداری کودک و حمایت عاطفی و جسمانی از او توسط اشخاصی که از نظر قانون برای این کار در نظر گرفته شدهاند، آمده است.
حضانت از فرزندان امری غریزی و طبیعی است و این اتفاق را حتی در دیگر حیوانات نیز مشاهده میکنیم. اگر دقت کرده باشید هر حیوان تمام تلاش خود را میکند تا از فرزندان خود نهایت سرپرستی و حمایت را در برابر بلایای طبیعی و دیگر حیوانات در طبیعت به عمل آورد. بنابراین حضانت فرزندان امری اجتناب ناپذیر است و یکی از وظایف والدین محسوب میشود. با این حال مسئله گرفتن حضانت فرزند بعد از طلاق موضوع مهمی است که در برخی از موارد زوجین بر سر آن دچار اختلاف نظر هستند. اگر میپرسید چگونه حضانت فرزندم را بگیرم؟ در این مقاله با ما همراه باشید نحوه دریافت حضانت فرزند پسر و یا دختر بر اساس شرایط زوجین و جزئیات پرونده متفاوت است.
از طرفی در نظر داشته باشید که برای پاسخ به سوال حضانت فرزندان چیست؟ در قانون مدنی تعریف مشخصی ارائه نشده با این حال برخی از فقها برای توضیح مفهوم حضانت، مصادیقی را تشریح کردند. ما با توجه به این توضیحات میتوانیم مفهوم حضانت فرزندان چیست را توضیح دهیم. بر اساس این تفاسیر «ولایت و سلطنت بر تربیت و متعلقات آن همچون نگهداری کودک، گذاردن او در بستر، سرمه کشیدن، پاکیزه کردن، شستن لباس های کودک و مواردی از این دست، مصادیقی از حضانت، از نظر علما و فقها هستند.».
به طور کلی میتوان گفت: «مفهوم حضانت، از منظر فقها و علما، ارایه شد، در پاسخ به این پرسش که مفهوم حضانت فرزندان چیست؟ می توان گفت، حضانت، بیشتر ناظر بر مراقبت و حمایت جسمی از کودک است و در واقع، به معنای سرپرستی، نگهداری، مراقبت و تربیت کودک می باشد.»
انواع حضانت فرزندان چیست؟
بسیاری از والدین به هنگامی که تصمیم به طلاق میگیرند با این سوال مواجه میشوند که حضانت بچه با کیست؟ قبل از آن که به سراغ توضیح شرایط گرفتن حضانت فرزند توسط مادر یا پدر برویم، باید بدانیم که از نظر قانونی دو نوع حضانت فرزند وجود دارد که عبارت است از حضانت دائمی و حضانت موقت.
حضانت دائمی فرزند
هنگامی که والدین در دادگاه حضور پیدا کرده و بر اساس حکم دادگاه یا توافق آنها تکلیف نهایی حضانت فرزند مشخص شود، آنگاه حضانت دائم کودک به یکی از والدین یا یک شخص دیگر داده میشود. آنچه که والدین باید در رابطه با حضانت دائم فرزندان در نظر داشته باشند این است که ممکن است در برخی موارد و تحت شرایط خاصی حضانت دائم از شخص سلب شود. بنابراین حتی در صورت اخذ حضانت دائم فرزند نیز اگر یکی از شرایط مورد نظر وجود داشته باشد، امکان سلب حضانت وجود دارد. در اینجا با موارد سلب حضانت فرزند از پدر یا مادر نیز آشنا میشویم.
هماکنون با بهترین وکیل جهت گرفتن حضانت فرزندان خود در قانونمند تماس بگیرید: ۰۹۱۲۱۲۷۸۳۶۷
موارد سلب حضانت فرزند از پدر
مطابق آنچه که در قانون آمده حضانت و سرپرستی فرزندان تا سن ۷ سالگی با مادر بوده و بعد از آن حضانت به پدر محول میشود. اما همواره مصلحت کودک مورد توجه بوده و در برخی شرایط ممکن است تصمیمات دیگری اتخاذ شود. بنابراین اگر پدر یکی از شرایط سلب حضانت را داشته باش دادگاه حضانت دائمی فرزند را از وی سلب کرده و به مادر یا شخص دیگر منتقل میکند. عوامل سلب حضانت فرزند از پدر عبارتند از:
- اشتهار (آشکار کردن) پدر به فساد اخلاقی و فحشا
- اعتیاد زیان آور پدر به الکل قمار و مواد مخدر
- وجود اختلالات روانی آسیب زا در پدر که در پزشکی قانونی تشخیص داده می شود.
- سوء استفاده جنسی از کودک و یا اجبار او به انجام مشاغل ضد اخلاقی
- ضرب و جرح بیش از حد کودک
- محکومیت پدر به مجازات حبس به طوری که دیگر توانایی نگهداری از فرزند را نداشته باشد.
نحوه گرفتن حضانت فرزند از پدر
یکی از مهمترین دغدغههای بسیاری از بانوانی که تصمیم به طلاق میگیرند، اخذ حضانت فرزندان است. شرایط حضانت فرزند چیست؟ چگونه میتوانیم حضانت فرزند دختر یا پسر را بعد از طلاق از پدر وی بگیریم؟ بر اساس آنچه در قانون آمده، مادران میتوانند برای دریافت حضانت کودکان زیر ۷ سال خود بدون هیچگونه نگرانی اقدام کنند. چرا که قانون حق حضانت فرزند زیر ۷ سال را به مادر داده است اما بعد از پایان هفت سالگی کودک، دادگاه شرایط او را بررسی کرده و در صورت وجود مصلحت حضانت را به پدر انتقال میدهد.
در این شرایط اگر مادر بتواند ثابت کند که پدر شرایط و صلاحیت نگهداری مراقبت از کودک را ندارد، این امکان را دارد که حضانت فرزندان را دریافت کند به عنوان مثال اگر مادر به تنهایی یا به کمک یک وکیل حضانت فرزندان با تجربه بتواند ثابت کند که پدر یکی از ویژگیهای سلب حضانت به عنوان مثال ضرب و شرح بیش از حد کودک یا اعتیاد زیان آور دارد آنگاه میتواند حضانت فرزند خود را بگیرد.
موارد سلب حضانت فرزند از مادر
یکی از سوالاتی که معمولاً افراد میپرسند این است که قوانین گرفتن حضانت فرزند از مادر چیست؟ همانطور که گفتیم بر اساس قانون حضانت و سرپرستی کودکان تا سن ۷ سالگی بر عهده مادر است. این اتفاق هم بر اساس مصلحت طفل انجام میشود و چنانچه مادر دارای ویژگیهایی مثل اعتیاد زیان آور، فساد و فحشا یا بیماری روانی و غیره باشد حضانت فرزند از او سلب خواهد شد.
بنابراین اگر پدر یا خویشاوندان درجه یک کودک متوجه شوند که مادر یکی از ویژگیهای گفته شده را دارد، میتواند به دادگاه مراجعه کرده و دعوای سلب حضانت از مادر را ثبت کند. دادگاه به درخواستها رسیدگی کرده و چنانچه ثابت شود که مادر شرایط و صلاحیت کافی نگهداری از کودک را ندارد حضانت کودک از او سلب خواهد شد.
حضانت موقت فرزند
معمولا وقتی که در خصوص دریافت حضانت فرزندان اختلافاتی وجود دارد، حضانت موقت به یکی از زوجین یا شخص دیگر داده میشود. تا در ادامه با بررسیهای بیشتر شرایط حضانت و سلب حضانت فرزند توسط دادگاه بررسی شود. معمولا دادگاه با دستور موقتی صادر کرده که بر اساس آن حضانت فرزند به یکی از زوجین یا یکی از خویشاوندان و اقوام درجه یک داده میشود. بنابراین هنگامی شرایط حضانت دائمی فرزندان تعیین نشده باشد از حضانت موقت استفاده میشود. برای اخذ حضانت موقت نیز بهترین کار، کمک گرفتن از وکیل حضانت فرزندان است.
نفقه فرزند بعد از طلاق با کیست؟
تا اینجا درباره دریافت حضانت فرزند بعد از بلوغ و بعد از سن ۷ سالگی توضیحاتی دادیم. یکی از سوالاتی که والدین میپرسند این است که نفقه فرزند بعد از طلاق بر عهده چه کسی است؟ خوشبختانه قانونگذار در این زمینه صراحتاً قوانین را تعیین کرده است. بر اساس ماده ۱۱۹۹ قانون مدنی، نفقه فرزندان بعد از طلاق نیز بر عهده پدر میباشد. با این حال اگر پدر فوت کند یا توانایی پرداخت نفقه را نداشته باشد جد پدری مسئول پرداخت نفقه کودکان است.
همچنین اگر پدر یا جد پدری توانایی پرداخت نفقه فرزندان را نداشته باشند، آنگاه پرداخت نفقه بر عهده مادر خواهد بود. اما به طور کلی در نظر داشته باشید که نفقه فرزند بعد از طلاق بر عهده پدر است و فرقی نمیکند که حضانت فرزند با پدر باشد یا با مادر. بر اساس آنچه که در ماده ۱۱۹۹ قانون مدنی آمده نفقه فرزندان پسر تا سن ۱۸ سالگی و نفقه فرزندان دختر تا زمان ازدواج آنها با پدر است و میزان نفقه بر اساس نیازهای فرزندان وضعیت اجتماعی و شان و جایگاه آنها تعیین میشود.
آیا می دانید نفقه و اجرت المثل چه تفاوت هایی بایکدیگر دارند؟ خواندن مقاله تفاوت نفقه و اجرت المثل چیست؟ را از دست ندهید.
حضانت فرزند بعد از فوت والدین بر عهده چه کسی است؟
از جمله موارد بسیار مهمی که در زمینه حضانت فرزندان چیست؟ باید به آن توجه شود موضوع حضانت فرزندان بعد از فوت یک یا هر دو والد است. بر اساس قانون بعد از فوت پدر چنانچه مادر در قید حیات باشد حضانت فرزند بر عهده مادر است. حتی اگر پدر قبل از فوت خود قیم تعیین کرده باشد باز هم حضانت به مادر محول میشود. اما چنانچه هم پدر و هم مادر فوت کنند؛ آنگاه بر اساس قانون حضانت فرزندان در درجه اول به جد پدری انتقال داده میشود و اگر جد پدری در قید حیات نباشد، وصی او این وظیفه را بر عهده خواهد گرفت.
در نظر داشته باشید که پدر یا جد پدری میتوانند قبل از فوت خود برای فرزندانشان وصی تعیین کنند تا در صورت فوت آنها وظیفه نگهداری و تربیت فرزندان به عهده وصی قرار گیرد. اگر در این زمینه وصی تعیین نشده باشد، دادگاه مراتب بررسی و پیگیری را انجام میدهد و شخصی صالح و دارای شرایط لازم را از بین خویشان کودک انتخاب خواهد کرد.
سخن آخر حضانت فرزندان چیست
موضوع حضانت فرزندان از جمله مهمترین مسائلی است که زوجین قبل و هنگام طلاق گرفتن بر سر آن دچار اختلاف میشوند. ما در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با انواع حضانت فرزند چیست و شرایط اخذ حضانت فرزندان آشنا کنیم. شما عزیزان میتوانید برای گرفتن حضانت موقت یا دائمی فرزندان خود با بهترین وکیل حضانت فرزندان قانونمند تماس گرفته و مشاوره تخصصی دریافت کنید. تا تمامی مراحل پیگیری پرونده شما در مراجع قضایی به بهترین شکل ممکن انجام گیرد.