وکیل خلع ید و تخلیه
فرض کنید شما ملکی را با تنظیم قرارداد اجاره به شخصی یعنی مستاجر اجاره دادهاید و در تاریخ معین در قرارداد مهلت اجاره به پایان میرسد. قصد شما هم تنها تخلیه ملک مورد نظر میباشد بهترین روش برای تخلیه چیست؟
مستاجر بعد از اتمام قرارداد اجاره دو قصد دارد. یا اینکه با توافق مالک قرارداد اجاره را تمدید کند و مجددا از ملک اجاره شده استفاده کند و یا اینکه ملک را تخلیه کند.
اما مستاجر هیچ یک از قصد بالا را در نظر نمیگیرد و قصد دیگری دارد و یعنی ملک را در تاریخ مقرر و بعد از تمام شدن آن تخلیه نمیکند. در این صورت عمل مستاجر به دلیل نداشتن قرارداد اجاره و یا تمدید آن و تخلیه نکردن ملک در حکم غصب میباشد و مقررات مربوط به غصب درباره آن اجرا میشود.
در اینجا مالک باید دعوای تخلیه ید را مطرح کند و دادخواست خلع ید به دلیل اینکه قرارداد اجاره بین ملک و مستاجر قبلا تنظیم شده است رد خواهد شد.
ولی در مواردی که هیچ قراردادی بین مالک و فردی که ملک را تصرف کرده است نباشد دیگر دعوای تخلیه معنایی نخواهد داشت و باید دادخواست خلع ید را مطرح کند و برای تنظیم دادخواست خلع ید باید ابتدا مالکیت خود را اثبات کند. سپس باید تصرف غاصبانه فردی که ملک را تصرف کرده است را ثابت کند یعنی فرد حتما باید بدون اجازه مالک، ملک او را تصرف و غصب کرده باشد.
به دلیل اینکه اکثر مردم در طرح دعوای خلع ید، تخلیه ید، دستور تخلیه و تصرف عدوانی اشتباه میکنند و این باعث میشود که به هیچ نتیجه ای نرسند و دعوای آنها رد شود حتما پیشنهاد میشود که با وکیل متخصص در امور ملکی مشورت کنید.
در صورتیکه دادخواست خلع ید و تخلیه توسط وکیل انجام شود چه مزایایی دارد؟
- مدت زمانی که دستور تخلیه گرفته میشود بسیار کمتر میباشد.
- نیازی به حضور مالک برای اجرای حکم تخلیه نمیباشد.
- نیازی به حضور مالک برای اخذ دستور تخلیه از طریق شورا نخواهد بود.
- وکیل میتواند خسارت و اجرت المثل ایام تصرف را از متصرف و یا مستاجر بگیرد.
- بعد از محکومیت متصرف برای مطالبه ضرر و زیان وکیل میتواند اموال او را توقیف کند.
- اگر ملک دارای چند مالک میباشد تمامی مالکین میتوانند یک وکیل برای انجام امور مربوط به خلع ید و تخلیه اقدام کند.
حکم تخلیه مستأجر به دلیل اتمام مدت قرارداد
حکم تخلیه مستأجر به دلیل اتمام مدت قرارداد : به طور کلی قرارداد های اجاره ی موضوع قانون روابط موجر و مستأجر سال ۷۶ ، مشمول تخلیه ی فوری هستند مگر در برخی موارد که مالک باید در پایان مدت اجاره ، برای تخلیه ی ملک ، از طریق دادگاه عمومی اقدام و دادخواست تخلیه ارایه کند .
دعوی حکم تخلیه مستأجر به دلیل اتمام مدت قرارداد
دعوی تخلیه از سوی موجر به طرفیت مستأجر مطرح می شود . چنان چه مستأجر ملک را به شخص دیگری اجاره داده باشد ، دعوا باید به طرفیت هر دو مستأجر مطرح شود .
دادگاه در جلسه رسیدگی ، دلایل و مستندات موجر برای تخلیه را بررسی کرده و در صورتی که مستأجر در جلسه ی رسیدگی حاضر شود ، دفاعیات وی را استماع و در صورت محق بودن موجر ، حکم به تخلیه ی ملک استیجاری ، صادر می کند .
اجرای رأی حکم تخلیه مستأجر به دلیل اتمام مدت قرارداد
پس از قطعیت رأی به درخواست موجر ، اجراییه صادر و به مستأجر ابلاغ می شود . اگر مستأجر ظرف ۱۰ روز از تاریخ ابلاغ اجراییه اقدام به تخلیه ی ملک نکند ، اجرای احکام دادگاه با توسل به قوای قهریه ، اقدام به تخلیه ی ملک می کند . در مواردی که مبلغی به عنوان ودیعه و یا قرض الحسنه از مستأجر اخذ شده باشد ، اجرای حکم تخلیه ، منوط به تودیع مبالغ مذکور است .
مراحل خلع ید و تخلیه املاک توسط وکیل
پس از مشورت با وکیل ملکی، جزئیات پرونده را برای وی شرح داده و در صورت لزوم وکالتنامه وکیل را امضاء می کنید.
در این مرحله وکیل مراحل قانونی برای تخلیه متصرف و خلع ید از ملک را انجام خواهد داد.
مدارک خلع ید و تخلیه املاک توسط وکیل
مدارک شناسایی از قبیل شناسنامه و کارت ملی
ارائه قرارداد اجاره برای تخلیه و سند مالکیت برای خلع ید الزامی است.
حکم تخلیه بدلیل اتمام قرارداد — باید دانست در کلیه دعاوی میان موجر و مستاجر، در میان قوانین موجود دو قانون عمده و اساسی وجود دارد. این قوانین با فاصله زمانی تصویب بیست ساله ملاک عمل قرار می گیرند. برخی دعاوی بر اساس قانون مصوب سال 1356 رسیدگی و منجر به صدور رای می گردد. برخی نیز بر اساس قانون مصوب سال 76 مورد قضاوت قرار گرفته و منشاء صدور رای می باشند. یکی از دعاوی میان موجر و مستاجر که در آن قانون مصوب سال 1376 مبنای طرح دعوا است، دعوای تخلیه بدلیل خاتمه قرارداد است. در این دعوا مالک پس از خاتمه مدت اجاره، برای تخلیه ملک می تواند با مراجعه به دادگاه عمومی دادخواست تخلیه را ارائه نماید.
-
آیا بدون سند رسمی میشود دادخواست خلع ید را تنظیم کرد؟
خیر برای ارائه دادخواست خلع ید ارائه اصل سند مالکیت الزامی است یعنی باید مالکیت خواهان خلع ید ابتدا اثبات شود.
-
آیا دادخواست خلع ید را میتواند از طریق شکایت کیفری پیگیری کرد؟
خیر خلع ید دعوایی حقوقی میباشد و امکان طرح شکایت کیفری وجود ندارد.
-
آیا برگه انحصار وراثت برای دعوای خلع ید لازم است؟
ورثه میتوانند به یکی از وراث برای طرح دعوای خلع ید وکالت بدهند و آن فرد توامان هم برای انحصار وراثت اقدام میکند و هم دادخواست خلع ید و دریافت اجرت المثل را میدهد.
-
آیا دعاوی خلع ید و تخلیه نیازی به هزینه های دادرسی دارد؟
بله به دلیل اینکه باید دادخواست تنظیم شود نیاز به هزینه های دادرسی و مراحل دادرسی خواهد بود.
-
اگر یکی از همسایگان برای مالک مزاحمتی در ملک ایجاد کرده باشد میتوان دادخواست خلع ید کرد؟
در صورتیکه بین مالک و مستاجر قرارداد اجاره ای باشد و مستاجر از پرداخت اجاره امتناع نماید (به مدت سه ماه) و یا مدت قرارداد تمام شود و مستاجر تخلیه نکند نیازی به گذراندن مراحل تخلیه نمیباشد و موجر میتواند دستور تخلیه که فوری میباشد را دریافت کند.
-
آیا بعد از حکم خلع ید میتوانم سریع تصرف کننده منزلم رو بیرون کنم؟
بعد از اخذ حکم خلع ید شما میبایست که به اجرای احکام مراجعه کرده و تقاضای صدور اجرائیه نمائید. لذا مشکلی در خصوص اینکه همسر سابق شما در آن مکان زندگی میکند وجود ندارد.
-
اگر مستاجر در حین استفاده از مال الاجاره، اجاره را پرداخت نکند مالک چه کاری باید بکند؟
مالک میتواند هم خود و هم با گرفتن وکیل برای دستور تخلیه اقدام کند و خلع ید معنایی ندارد.
-
در صورتیکه مستاجر ملک را تخلیه نکند میتوان دادخواست خلع ید داد؟
خیر در صورتیکه روابطه موجر و مستاجر حکم فرما باشد دادخواست خلع ید معنایی ندارد و باید برای تخلیه ید با توجه به قرارداد اجاره اقدام کرد.
-
در صورتیکه متصرف ملک مالک را بدون قرارداد تصرف کرده باشد خواهان چه کاری باید انجام دهد؟
خواهان میتواند هم از طریق شکایت کیفری تصرف عدوانی و هم از طریق دادخواست حقوقی خلع ید طرح دعوا کند.