- بهار دهقانی
- دی ۱۳, ۱۴۰۲
آیا با مراحل ابطال اقدامات تملکی توسط شهرداری و نحوه ثبت دادخواست آن در مراجع قضایی آشنایی دارید؟ آیا میدانید ماده ۹ قانون زمین شهری به چه چیزی پرداخته است؟ در این مقاله از وب سایت حقوقی قانونمند با ما همراه باشید تا به سوالات شما در این زمینه پاسخ دهیم.
با توجه به پیچیدگی و حساسیت این مسائل، کمک گرفتن از وکیل با تخصص در حقوق شهرداری بسیار حائز اهمیت است. وکیل با تجربه در این زمینه قادر است به شما کمک کند تا در مقابل پروندههای حقوقی و قانونی مختلف که ممکن است بروز کنند، بهترین دفاع را ارائه دهید و حقوق شما را حفظ کند. در همین راستا، بهترین وکیل ابطال اقدامات تملکی شهرداری تیم حقوقی قانونمند همواره آماده ارائه پاسخگویی به سوالات شما و ارائه مشاوره تخصصی میباشد.
ماده ۹ قانون زمین شهری چیست؟
قبل از آن که به سراغ ابطال اقدامات تملکی توسط شهرداری برویم و در این باره به سوالات شما عزیزان پاسخ دهیم. باید به سراغ ماده ۹ قانون زمین شهری برویم. موضوع ماده ۹ قانون زمین شهری چیست؟ بر اساس ماده ۹ قانون زمین شهری مصوب تاریخ ۱۳۶۶/۰۶/۲۲ « وزارت مسکن و شهرسازی موظف است زمین های مورد نیاز برای امر مسکن و خدمات عمومی را ضمن استفاده از کلیه اراضی موات ودولتی در شهرهایی که به پیوست این قانون به دلیل عدم تکاپوی اراضی مذکور در این شهرها ضرورت آن حتمی است به ترتیب از زمین های بایر و دایرشهری تأمین نماید. مالکان اراضی بایر و دایر شهری اعم از اشخاص حقیقی یا حقوقی و بنیادها و نهادها و ارگان های دولتی و غیر دولتی موظفند زمین های مورد نیاز دولت یا شهرداری ها را که موضوع این قانون است به منظورهای ذیل و با تقویم دولت به آنها (دولت و شهرداری ها) بفروشند.»
موارد مهم اقدامات تملکی توسط شهرداری
همانطور که در بخش قبل گفتیم برای این که با نحوه ابطال اقدامات تملک اراضی و موضوعات مرتبط با آن آشنا شویم. باید بدانیم که ماده ۹ قانون تملک اراضی به چه نکاتی اشاره میکند. برخی از مهمترین مواردی که در زمره اقدامات تملکی توسط شهرداری قرار میگیرد عبارتند از:
الف) تفکیک و فروش توسط وزارت امور مسکن و شهرسازی به افراد واجدالشرایط دریافت زمین جهت مسکن و یا اجرای طرح های ساختمان سازی مسکونی
ب) ایجاد تأسیسات عمومی و عمرانی و اداری و اجرای طرح های مصوب شهری و عوض طرح های شهری حسب مورد به وسیله وزارتخانهها وشهرداری ها و مؤسسات و شرکت های دولتی و نهادها و مؤسساتی که شمول قانون بر آنها مستلزم ذکر نام است.
ج) حفاظت از میراث فرهنگی کشور
تملک در کدام شهرها مجاز است؟
مستند به ماده ۹ قانون زمین شهری مصوب ۱۳۶۶ و رای هیأت عمومی دیوان عدالت اداری و قانون اصلاح قانون زمین شهری مجلس شورای اسلامی، تملک صرفاً در شهرهای مصرح در قانون قابل اجرا است. این شهر ها عبارتند از : «۱– تهران ۲- اصفهان ۳- تبریز ۴ – شیراز ۵ – اهواز ۶ – باختران ۷- رشت ۸– اردبیل ۹ – کرج۱۰- اراک ۱۱- قزوین ۱۲- اسلام شهر ۱۳- خرمآباد ۱۴- بروجرد ۱۵- دزفول ۱۶- ساری ۱۷- گرگان ۱۸- نجفآباد ۱۹- آمل ۲۰-رجاییشهر ۲۱- بابل ۲۲- خوی ۲۳- قائمشهر ۲۴-بوشهر ۲۵-بهبهان ۲۶-قرچک ۲۷-مهاباد ۲۸- میاندوآب ۲۹- رامین ۳۰– مهرشهر ۳۱– الیگودرز ۳۲– ملایر ۳۳- آبادان ۳۴- خرمشهر ۳۵- سوسنگرد ۳۶- بستان ۳۷- هویزه ۳۸- اسلامآباد ۳۹- ایلام ۴۰- مهران ۴۱- دهلران ۴۲- قصر شیرین ۴۳- پل ذهاب ۴۴- گیلان غرب ۴۵- نفتشهر ۴۶- سومار ۴۷- بانه ۴۸- مریوان ۴۹- سردشت ۵۰- پیرانشهر ۵۱- نقده ۵۲- اشنویه ۵۳- بوکان ۵۴- سقز ۵۵ – دیواندره ۵۶- کامیاران ۵۷- قروه ۵۸- ایوان غرب ۵۹- شوش»
مهلت تملک اراضی چقدر است؟
عزیزانی که درباره نحوه ابطال عملیات تملکی و مهلت ابطال اقدامات تملکی شهرداری سوال میپرسند. باید در نظر داشته باشند که که بر اساس تبصره ۱۱ قانون زمین شهری و رای وحدت رویه که توسط هیئت عمومی دیوان عدالت اداری صادر شده مهلت اجرای ماده ۹ این قانون و تبصرههای دیگر آن ۵ سال از تاریخ تصویب قانون است. به این ترتیب تملک اراضی اشخاص بر اساس ماده ۹ سایر تبصرههای آن بعد از انقضای مهلت مذکور محمل قانونی نخواهد داشت.
مطابق تبصره ۶ ماده ۹ قانون مذکور «در صورت استنکاف یا عدم مراجعه و یا عدم دسترسی به مالک یا نامشخص بودن نشانی مالک پس از اعلان وزارت مسکن و شهرسازی و در صورت وجود تعارض ثبتی و در وثیقه بودن ملک یا هر گونه اشکالات حقوقی یا ثبتی دیگر که مانع از انجام معامله دولت گردد، دولت یا شهرداری ها با سپردن بهای زمین مورد تملک به صندوق ثبت محل زمین را تملک و حسب مورد وزارت مسکن و شهرسازی یا شهرداری به قائم مقامی مالک سند انتقال را امضا می نمایند و در موقع مراجعه مالک پس از ارائه مفاصا حسابهای لازم و رفع هر گونه اشکال بهای آن قابل پرداخت می باشد و یا در صورت امکان زمین معوض واگذار می گردد.»
اگر درگیر مشکلات ناشی از ماده ۹ قانون تملک اراضی هستید و میخواهید از یک وکیل ابطال اقدامات تملکی توسط شهرداری کمک بگیرید، بهترین کار این است که به تیم حرفهای قانونمند مراجعه کرده تا ضمن دریافت مشاوره تخصصی، بهترین وکیل رسیدگی به تخلفات شهرداری را در اختیار شما قرار دهند.
برای تملک اراضی دولت چه شرایطی باید رعایت شود؟
از جمله سوالاتی که شهروندان در زمینه ابطال اقدامات تملکی توسط شهرداری همواره میپرسند، این است که چگونه میتوانیم دادخواست ابطال اقدامات تملکی را ثبت کنیم؟ بهترین کار کمک گرفتن از یک وکیل با تجربه در این زمینه است و اما سوال پرتکرار بعدی در رابطه با تملک اراضی توسط دولت است. بر اساس ماده ۱۱ آیین نامه اجرایی قانون زمین شهری دولت و شهرداریها و تمام دستگاههایی که طبق قانون حق خرید و تملک اراضی و زمینهای بایر و دایر را دارند، باید ضوابط زیر را رعایت کنند:
- دستگاه تملک کننده دارای طرح مصوب بوده و اعتبار خرید زمین نیز تأمین شده باشد.
- بالاترین مقام اجرایی دستگاه تملک کننده نیاز به تملک زمین را تأیید نماید.
- وزارت مسکن و شهرسازی عدم امکان تأمین زمین مناسب را از زمین های موات و دولت در آن شهر اعلام نموده باشد.
- در شهرهایی که دارای طرح های مصوب شهری است، کاربری زمین مورد نیاز، منطبق با طرح باشد.
از طرفی فراموش نکنید که بر اساس این قانون، تملک صرفاً توسط شهرداری یا اداره مسکن و شهرسازی مجاز است و تملک توسط سایر نهاد های دیگر فاقد هرگونه وجاهت قانونی است.
وظایف بهترین وکیل ابطال اقدامات تملکی شهرداری
بسیاری از شهروندان اطلاعات کافی درباره قوانین مربوط به شهرداری و حقوق و وظایف خود در این زمینه ندارند. به همین دلیل هنگامی که سر و کار آنها با شهرداری میافتد نمیتوانند به خوبی از حقوق خود دفاع کرده یا یک شکواییه یا دادخواست مناسب تنظیم کنند. تجربه نشان داده از شهروندان زیادی با نحوه ابطال اقدامات تملکی توسط شهرداری آشنایی ندارند و برخی از آنها اصلاً نمیدانند ماده ۹ قانون اراضی شهری چیست؟
در همین راستا بهترین کار این است که از یک وکیل ابطال اقدامات تملکی شهرداری با تجربه کمک بگیرید تا تمامی مراحل مربوط به ابطال اقدامات شهرداری را به نیابت از شما انجام دهد. طبیعتاً همه شما با مزایای اخذ وکیل برای پیشبرد پروندههای حقوقی و کیفری آشنایی دارید. ما نیز در این بخش قصد نداریم به مزایای اخذ وکیل برای پروندههای مربوط به شهرداری بپردازیم. لذا در این بخش به برشمردن برخی از مهمترین وظایف بهترین وکیل شهرداری در تهران میپردازیم:
- ۱. نمایندگی موکل در دادگاه و مراجع قضایی در پروندههای مربوط به شهرداری
- ۲. تدوین و تنظیم اسناد حقوقی مرتبط با شهرداری، از جمله قراردادها، مقررات و مستندات قانونی
- ۳. ارائه مشاوره حقوقی به موکل و راهنمایی در مورد مسائل حقوقی و قانونی مرتبط با فعالیتهای شهرداری
- ۴. نگارش نامهها و دفاع در مقابل پروندههای حقوقی یا کیفری مرتبط با شهرداری
- ۵. نظارت بر اجرای احکام دادگاه و تضمین حقوق شهرداری در پروندههای حقوقی
- ۶. مذاکره و توافق با طرف مقابل به منظور رسیدن به توافقات خارج از دادگاه و حل و فصل دعاوی
- نظارت بر فرآیند تعقیب و اجرای اسناد قانونی و قراردادهای مختلف مرتبط با فعالیتهای شهرداری
نکاتی مهم پیرامون ابطال اقدامات تملکی توسط شهرداری
افرادی که به دنبال ثبت دادخواست ابطال اقدامات تملکی هستند باید در این زمینه به نکاتی که در این بخش میگوییم توجه داشته باشند. این تبصرهها از ماده ۹ قانون زمین شهری استخراج شده و به همین دلیل پیش از اقدام برای ابطال اقدامات تملکی توسط شهرداری باید اشراف کاملی بر آنها داشته باشید.
- مطابق ماده ۵ قانون زمین شهری: «زمین های دایر مشمول این قانون صرفا اراضی کشاورزی یا آیش اعم از محصور یا غیر محصور می باشد.» و باغ ها از شمول آن مستثنی گردیده اند و نتیجتاً تملک آنها در اجرای قانون فوق الذکر جواز قانونی ندارد و رای وحدت رویه شماره ۷۶۲ مورخ ۱۳۸۴/۱۲/۰۷ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری نیز بر این امر تصریح دارد.
- مطابق آراء وحدت رویه هیأت عمومی دیوان عدالت اداری، تملک اراضی بایر و دایر مزروعی منوط و مقید به تحقق و اجتماع شرایط مندرج در ماده مذکور و آیین نامههای اجرائی آن از حیث فقدان زمین موات و دولتی در قلمرو جغرافیائی شهرهای مشمول قانون و احراز نیاز به تملک اراضی اشخاص و وجود طرح مصوب و تأمین بهاء قانونی آن و فوریت اجراء طرح است.
- مطابق رای وحدت رویه هیأت عمومی دیوان عدالت اداری، تملک زمین از طرف سازمان های دولتی و شهرداری ها به اعتبار دو قانون اراضی شهری و قانون زمین شهری محمل قانونی ندارد، چرا که هریک از قوانین مذکور برای تملک اراضی مردم شرایط و ضوابط خاص وضع نموده است.
آیا می دانید چگونه میتوانیم دعوای احراز وقوع تخلف شهرداری را به ثبت برسانیم؟ توصیه میکنیم مقاله دعوی احراز وقوع تخلف شهرداری از قانون اساسی را مطالعه فرمائید.
جمعبندی ابطال اقدامات تملکی توسط شهرداری
شهروندان میتوانند با ثبت یک دادخواست ابطال اقدامات تملکی به کمک یک وکیل با تجربه مراحل مربوط به ابطال اقدامات شهرداری را انجام دهند. ما نیز در این مقاله تلاش کردیم تا ضمن راهنمایی شما برای ابطال عملیات تملکی به طور مفصل به جزئیات و شرح ماده ۹ قانون زمین شهری بپردازیم. اگر همچنان در این زمینه سوال یا ابهامی دارید میتوانید در بخش نظرات بنویسید تا کارشناسان تیم حقوقی قانونمند به شما پاسخ دهند. همچنین در هر لحظه این امکان وجود دارد که با کارشناسان و حقوقدانان ما تماس گرفته و مشاوره تخصصی دریافت کنید.