- بهار دهقانی
- بهمن ۰۸, ۱۴۰۲
یکی از مهمترین مواردی که در حقوق ایران مطرح میشود، چک صیادی است. احتمالاً شما نیز بارها این اصطلاح را شنیدهاید و شاید این سوال در ذهنتان پیش آمده باشد که چک صیادی چیست؟ چک صیادی در نتیجه اصلاحات گسترده در قوانین مربوط به چک در ایران به وجود آمد. هدف از ایجاد آن کاهش آمار چکهای برگشتی و ممانعت از صدور چکهای بلامحل بوده است.
بر اساس قوانین صدور چک بلامحل از این طریق جرم بوده و مجازات آن بر اساس مبلغ چک و سابقه صادر کننده متفاوت میباشد. در این مقاله از وب سایت حقوقی قانونمند با ما همراه باشید تا شما را با جزئیات قانون چک صیادی و نحوه استعلام چک صیادی آشنا کنیم. فراموش نکنید که همین الان هم میتوانید با بهترین وکیل متخصص چک صیادی قانونمند تماس گرفته و مشاوره تخصصی دریافت کنید.
چک صیادی چیست چگونه آن را دریافت کنیم؟
چک صیادی نوع جدیدی از چکها در کشورمان است که بر اساس قوانین جدید صدور چک در سامانه صیاد و تحت نظارت مستقیم بانک مرکزی صادر میگردد. این چک ویژگیهای خاص خود را دارد که باعث تمایز آن نسبت به چکهای قدیمی شده است. همین ویژگیها نیز باعث شده تا امنیت و ضمانت اجرایی بیشتری درباره چکهای صیادی وجود داشته باشد.
بر اساس ماده ۶ قانون جدید صدور چک، بانکها مکلف هستند برای ارائه دسته چک به مشتریان، فقط از طریق سامانه صدور یکپارچه چک صیاد نزد بانک مرکزی اقدام کنند. در واقع برخلاف گذشته، که بانک شرایط متقاضی دست چک را احراز میکرد. با راهاندازی سامانه صیاد حال شرایط گیرنده دسته چک توسط این سامانه که تحت نظارت بانک مرکزی است بررسی میشود.
تا پیش از این، صدور دسته چک توسط شعب بانکها انجام میشد و هر کسی تقریباً به راحتی میتوانست یک دسته چک دریافت کند. همین موضوع و عدم آگاهی افراد نسبت به قوانین و مقررات چک باعث میشد که بسیاری از اشخاص بدون داشتن منابع مالی کافی اقدام به صدور چک کنند. در نتیجه ما شاهد انبوهی از شکلهای برگشتی و پروندههای مربوط به آنها در سیستم قضایی بودیم! اما حالا بانک مرکزی چک صیادی را ایجاد کرده که به دلیل ویژگیهای منحصر به فرد آن از جمله قوانین خاص برای دریافت، مشکلات ناشی از صدور چک نیز تا حدود زیادی کاهش پیدا کرده است.
نحوه دریافت چک صیادی چیست؟ به این منظور شما باید به یکی از شعب بانک مورد نظر خود مراجعه کرده و مدارک لازم را ثبت کنید. شعبه بانک درخواست شما را در سامانه صیاد ثبت کرده و چنانچه بانک مرکزی اعتبار شما را تایید کند، آنگاه دست چک برای شما صادر خواهد شد. مهمترین شرط برای دریافت دسته چک صیادی داشتن یک حساب قرض الحسنه جاری با حداقل سابقه ۲ سال است. از طرفی متقاضی دسته چک صیادی نباید سابقه بدهی غیر جاری یا چک برگشتی داشته باشد. گرچه مراحل دریافت چک صیادی برای همه افراد حقیقی و حقوقی مشابه است، اما شرایط مدارک و جزئیات متفاوتی برای آنها مورد نیاز است.
تفاوت چک صیادی با چکهای قدیمی از نظر انواع شکایت
همانطور که در آغاز این مطلب گفتیم ویژگیهای خاص چک صیادی باعث تمایز بین این نوع چک با چکهای قدیمی و سنتی شده است. حال سوالی که پیش میآید این است که تفاوت چک صیادی با چکهای قدیمی از نظر نوع شکایت چیست؟
به طور کلی چنانچه کسی که چک در دست اوست (دارنده)، در زمان مقرر با عدم موجودی حساب مواجه شود. میتواند از طریق یکی از چهار روش زیر اقدام کند:
- اجرای چک از طریق ثبت
- شکایت کیفری
- اجرای مستقیم چک
- طرح دعوای حقوقی
به جز روش اجرای مستقیم چک، سه روش دیگر درباره چکهای صیادی و درباره چکهای قدیمی قابل انجام هستند. اما روش اجرای مستقیم چک، فقط برای چکهای صیادی ممکن است. بر اساس ماده ۲۳ قانون جدید صدور چک، « دارنده چک صیاد این امکان را دارد که از دادگاه صالح حقوقی درخواست صدور اجراییه جهت دریافت وجه چک و حق الوکاله وکیل کند.»
نکته مثبت این روش این است که بدون نیاز به تشکیل جلسه دادرسی، در صورت احراز شرایط دادگاه بدون صدور رای، دادگاه اجراییه را صادر کرده و در نتیجه دارنده چک میتواند بدون اتلاف وقت و طی کردن مراحل دادرسی بدوی و یا تجدید نظر، با در دست داشتن اجراییه به واحد اجرای دادگاه مراجعه کرده و طلب خود را وصول کند.
حال که با تعریف چک صیادی چیست و قانون چک صیادی آشنا شدیم، بهتر است به این سوال نیز پاسخ دهیم که نحوه استعلام گرفتن از چک صیادی چگونه است؟ ناگفته نماند که برای استعلام چک صیادی و اطلاع از جزئیات قانون چک صیادی و یا دریافت مشاوره تخصصی در این باره میتوانید با وکیل وصول چک صیادی تیم حقوقی قانونمند تماس بگیرید.
نحوه استعلام چک صیادی چیست؟
یکی از روشهایی که میتوانید از آن برای استعلام چک صیادی استفاده کنید بررسی سابقه پرداخت فرد صادر کننده چک است. شما این کار را به کمک کد ۱۶ رقمی بالای چک میتوانید انجام دهید. به این منظور کافی ست وارد قسمت استعلام وضعیت اعتبار چک صیادی در وب سایت بانک مرکزی شده و شناسه ۱۶ رقمی را در کادر مربوطه وارد کنید. پس از آن روی دکمه استعلام کلیک کرده تا اطلاعات کامل از موجودی صادر کننده چک و مبلغ چک برگشتی مشاهده نمایید. این موضوع به شما کمک میکند تا قبل از دریافت چک از اشخاص نسبت به صورت حساب و توانایی آنها در پرداخت مبلغ مورد نظر اطمینان حاصل کنید.
شناسه صیادی چک چیست؟
یکی از اصطلاحاتی که درباره چکهای صیادی احتمالاً میشنوید شناسه صیادی چک است. منظور از شناسه صیاد چک همان کد ۱۶ رقمی است که در بخش بالا سمت چپ چک صیاد میبینیم. دارندگان چکهای صیادی این امکان را دارند که این شناسه را در سامانه صیاد وارد کرده و برای ثبت چک انتقال و یا انجام سایر عملیات از آن استفاده کنند.
استعلام چک صیادی با پیامک چگونه است؟
تا اینجا درباره چک صیادی چیست و نحوه استعلام گرفتن از چک صیادی آشنا شدیم و گفتیم که بهترین وکیل چک در تهران میتواند به شما کمک کند که اطلاعاتتان را درباره چکهای صیادی افزایش داده و در صورت بروز مشکل آن را حل کنید. در این قسمت به نحوه استعلام چک صیادی با پیامک میپردازیم.
از دیگر روشهای استعلام وضعیت چک صیادی استفاده از سامانه پیامکی است. در این روش شما باید شماره صیاد یا همان کد ۱۶ رقمی که روی یک چک مشاهده میکنید را به سرشماره ۷۰۱۷۰۱ پیامک کنید. معمولا بعد از گذشت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه وضعیت اعتباری صادر کننده چک به اطلاع شما می رسد. در پیامکی که به دست شما میرسد وضعیت صادر کننده چک صیادی به صورت رنگ مشخص شده است که هر رنگ معنای متفاوتی دارد.
- رنگ قرمز: این رنگ یعنی صادر کننده چک بیشتر از ۱۰ چک برگشتی داشته یا مبلغ برگشتی آن بیشتر از ۵۰ میلیون تومان بوده است.
- رنگ قهوهای: این رنگ یعنی صادر کننده چک ۵ الی ۱۰ چک برگشتی دارد یا مبلغ کل چکهای برگشتی او کمتر از ۵۰ میلیون تومان است.
- رنگ نارنجی: این رنگ یعنی صادر کننده طی بین دو الی چهار چک برگشتی با حداقل مبلغ ۲۰ میلیون تومان دارد.
- رنگ زرد: این یعنی صادر کننده چک حداقل یک چک برگشتی با حداکثر مبلغ ۵ میلیون تومان دارد.
- رنگ سفید: این یعنی صادر کننده چک هیچگونه چک برگشتی ندارد و یا اگر داشته رفع سوء اثر شده است.
مزایای چک صیادی چیست؟
از جمله مهمترین مزایای جک صیادی باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- عدم امکان گرفتن دسته چک توسط افراد فاقد صلاحیت و با سابقه چک برگشتی
- عدم امکان صدور چک حامل و حذف ظهرنویسی و پشت نویسی چک
- امکان پیگیری قانونی آسان در صورت بدحسابی صاحب چک یا بروز هرگونه مشکل
- عدم نیاز به مراجعه حضوری به بانک جهت استعلام وضعیت و وصول چک
- امکان استعلام سریع وضعیت چک قبل از دریافت، انتقال و یا عقد قراردادهای وابسته به آن
- امکان ثبت فوری چک سرقتی و یا مفقودی
- عدم امکان صدور چک بلامحل
- جلوگیری از کلاهبرداری و جعل چک
ناگفته نماند که اگر چک صیادی برگشتی دارید یا میخواهید از کسی که چک صیادی صادر کرده شکایت کنید، تا به این ترتیب به حق و حقوق خود دست پیدا کنید بهترین کار این است که با وکیل برای وصول چک برگشتی مشورت نمایید. ما در تیم حقوقی قانونمند بهترین و با تجربهترین وکیل متخصص چک صیادی را در اختیار شما قرار میدهیم. تا در کوتاهترین زمان ممکن مراحل ثبت شکایت و اصول مبلغ چک را برای شما انجام دهد.
مجازات برگشت خوردن چک صیادی چیست؟
مطابق آنچه که تا اینجا گفته شد یکی از اهداف اصلی به وجود آمدن چکهای صیادی جلوگیری از صدور چکهای بلامحل و بدون پشتوانه مالی بوده است. از این رو در صورت برگشت خوردن چک صیاد شخص دچار عواقب قانونی خواهد شد. از جمله مهمترین عواقبی که قانون جدید چک برای افرادی که چک آنها برگشت خورده و از آن رفع سوء اثر نکردهاند، در نظر گرفته، عبارت است از:
- شخص امکان ثبت چک در سامانه صیاد ایران ندارد.
- امکان افتتاح حساب بانکی و یا گرفتن کارت بانکی حتی کارت هدیه را ندارد.
- فرد امکان دریافت هیچگونه تسهیلات بانکی را نخواهد داشت.
- فرد از گشایش اعتبار اسنادی ارزی و ریالی محروم خواهد شد.
برای این که با قوانین و نحوه برگشت زدن چک آشنا شوید مقاله مطالبه وجه چک را به هیچ وجه از دست ندهید.
جمعبندی چک صیادی چیست؟
جک صیادی مفهوم جدیدی از چک که هدف آن افزایش امنیت معاملات از طریق چک و جلوگیری از صدور چک بدون پشتوانه مالی است. افراد میتوانند بعد از اعتبارسنجی درخواست خود را به بانک داده و چک صیادی دریافت کنند. اگر در زمینه نحوه دریافت یا استعلام چک صیادی سوال یا ابهامی دارید در بخش نظرات بنویسید تا کارشناسان ما به شما پاسخ دهند. همچنین اگر به دنبال مشورت با یک وکیل با تجربه چک صیادی هستید، همین الان با تیم حقوقی قانونمند تماس بگیرید.