- بهار دهقانی
- آذر ۱۴, ۱۴۰۲
در سالهای گذشته شاهد رشد بیسابقه کسب و کارهای آنلاین و همهگیری اینترنت بودهایم. در حال حاضر بسیاری از مردم خریدهای خود را از طریق کسب و کارهای آنلاین انجام میدهند. همین موضوع باعث شده تا مسیر برای کلاهبرداران مجازی هموار شود. در این مقاله از وب سایت حقوقی قانونمند ضمن پاسخ به سوال کلاهبرداری اینترنتی چیست؟ قصد داریم به مجازات کلاهبرداری اینترنتی و انواع کلاهبرداری اینترنتی نیز بپردازیم. اگر بخشی از سرمایه خود را از طریق کلاهبرداری اینترنتی از دست دادهاید، نگران نباشید همین الان میتوانید با وکیل کلاهبرداری اینترنتی تماس گرفته و مشاوره تخصصی دریافت کنید.
کلاهبرداری اینترنتی چیست؟
در ۱۰ سال گذشته و علی الخصوص بعد از پاندمی کرونا، شاهد رشد بیسابقه کسب و کارهای آنلاین بودهایم. این موضوع مزایای زیادی برای جوامع دارد؛ اما در کنار مزایای فراوان، معایبی نیز به دنبال داشته است. یکی از این معایب، فراهم آمدن بستری برای کلاهبرداری یا فیشینگ است. با افزایش استفاده مردم از اینترنت تعداد کاربران فضای مجازی افزایش پیدا کرده و این فضا به یکی از محیطهای محبوب برای هکرها و کلاهبرداران تبدیل میشود. چرا که بخش قابل توجهی از کاربران اینترنت که قصد خرید آنلاین دارند با این فضا ناآشنا هستند و به جزئیات صفحات پرداخت توجهی نمیکنند.
همین موضوع یعنی ناآشنایی برخی از اقشار نسبت به نکات ایمنی خرید اینترنتی، باعث میشود تا کلاهبرداران اینترنتی به راحتی بتوانند به اهداف شوم خود دست پیدا کنند. بنابراین در پاسخ به سوال کلاهبرداری اینترنتی چیست؟ باید اینگونه بگوییم که: « هر عمل خلاف قانونی که توسط رایانه یا سایر ابزارهایی که به اینترنت متصل میشوند انجام شود به نحوی که به صورت مادی یا معنوی آسیبی را با مردم برساند، مصداق بارز جرم در فضای آنلاین است.»
قبل از آن که به سراغ فیشینگ چیست و جرم کلاهبرداری اینترنتی، برویم خوب است بدانید که از نظر قانونی جرائم آنلاین به دو دسته تقسیم میشوند که عبارت است از:
- جرائمی که مستقیماً به رایانه و تلفن همراه وابسته هستند و معمولاً در بستر اینترنت و شبکههای رایانهای اتفاق میافتند. به عنوان مثال دسترسی غیر مجاز به اطلاعات و فیشینگ یا ایجاد درگاه پرداخت اینترنتی جعلی.
- جرائمی که در فضای آنلاین رخ میدهد. اما اثرات آن در دنیای واقعی هم مشاهده میشود. به عنوان مثال انتشار ویروس، استفاده غیر مجاز از اطلاعات دزدیده شده و آزار جنسی این جرائم روی زندگی روزمره افراد مستقیماً اثر میگذارد.
فیشینگ چیست؟
در بخش قبلی به سوال کلاهبرداری اینترنتی چیست پاسخ دادیم. در این بخش قصد داریم به یکی از انواع کلاهبرداریهای اینترنتی یعنی فیشینگ بپردازیم. شاید این سوال نیز در ذهن شما پیش آمده باشد که فیشینگ چیست؟ پس در این بخش با ما همراه باشید.
در گذشته کلاهبرداران اینترنتی از ایمیلهای جعلی استفاده میکردند. اما امروزه پیام رسانها و رسانههای اجتماعی محیط مناسبی برای کلاهبرداران اینترنتی هستند. در حملات فیشینگ، کلاهبرداران تلاش میکنند تا با ارسال ایمیلها یا پیامهای فریبکارانه کاربر را به وارد کردن اطلاعات محرمانه مثل یوزرنیم و پسورد لاگین به یک وب سایت معتبر یا رمز اینترنتی کارت وادار کنند.
به بیانی سادهتر در روش فیشینگ، اطلاعات محرمانه افراد به سادگی سرقت میشود و به دست کلاهبرداران میافتد. البته در سالهای اخیر با به وجود آمدن سیستم رمز پویا برای کارتهای بانکی آمار سرقت اطلاعات از طریق فیشینگ کاهش پیدا کرده. اما همچنان هم روزانه بسیاری از افراد در سراسر دنیا از جمله ایران از طریق فیشینگ قربانی شده و بخشی از داراییهای خود را از دست میدهند.
اگر طی حملات فیشینگ افراد کلاهبردار اطلاعات شما را دزدیدهاند و از حساب شما پول برداشت کردهاند، ناامید نباشید! چرا که میتوانید از طریق یک وکیل کلاهبرداری اینترنتی با تجربه سرمایه خود را پس بگیرید. ما در موسسه حقوقی قانونمند بهترین وکیل کلاهبرداری اینترنتی در تهران را در اختیار شما میگذاریم، تا مراحل پس گرفتن پول از کلاهبرداری اینترنتی را انجام دهید. هماکنون با بهترین وکیل کلاهبرداری اینترنتی در تهران تماس بگیرید ۰۹۱۲۱۲۷۸۳۶۷
مجازات کلاهبرداری اینترنتی چیست؟
مجازات کلاهبرداری اینترنتی چیست؟ اگر کسی به جرم کلاهبرداری اینترنتی دستگیر شود چه مجازاتی در انتظار او خواهد بود؟ در سال ۱۳۸۸ توجه قانونگذاران بیش از پیش به جرائم کلاهبرداری اینترنتی و فیشینگ جلب شد. در همین راستا نیز جلساتی برگزار شد تا این موضوع جرم انگاری شده و برای آن مجازاتی در نظر گرفته شود. ماده ۱۳ قانون جرائم رایانهای بعد از ایجاد اصلاحات و تغییرات متعدد در نهایت به تصویب رسید.
بر این اساس اگر فردی به صورت غیر مجاز از سامانههای کامپیوتری یا مخابراتی برای وارد کردن، محو، تغییر، متوقف کردن پیامها یا مختل کردن سامانه، وجه، منفعت، مال، خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا شخص دیگری استفاده کند. مجرم بوده و علاوه بر برگرداندن مال به صاحب آن، به حبس از یک الی ۵ سال یا پرداخت جزای نقدی از ۲۰ میلیون ریال تا یکصد میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
قوانین جدید مجازات برای کلاهبرداران اینترنتی
هرچه استفاده مردم از اینترنت بیشتر میشود شاهد بروز جرائم جدید در حوزه کلاهبرداری اینترنتی هستیم. در ماده ۶۷ قانون تجارت الکترونیکی نیز قوانین جدید مجازات برای کلاهبرداری اینترنتی تعیین شده است. بر اساس این ماده: « اگر فرد در زمان انجام مبادلات الکترونیکی با سوء استفاده و یا استفاده غیرمجاز از پیامها، برنامهها، سیستمهای رایانه ای در دسترس و وسایل ارتباط از راه دور دیگران را گمراه کند؛ یا اینکه با ورود، پاک کردن، توقف پیام، مداخله در عملکرد برنامه یا سیستم رایانه ای در کار سیستمهای پردازش خودکار و نظایر آن اختلال ایجاد کند، به کلاهبرداری اینترنتی پرداخته است. پس از آن، برای خود یا دیگری وجوه اموال یا امتیازات مالی به دست آورد و اموال دیگران را تصاحب کند، مجرم محسوب میشود. مجازات برای کلاهبرداری اینترنتی به این شکل است که علاوه بر برگرداندن مال به صاحبان اموال، به حبس از ۱ تا ۳ سال و پرداخت جزای نقدی مشخصی محکوم خواهد شد.»
چگونه از کلاهبرداران اینترنتی شکایت کنیم؟
کلاهبرداری اینترنتی از حساب بانکی یکی از شایعترین روشهای فیشینگ و کلاهبرداری مجازی است. همانطور که در بخشهای قبلی گفتیم هکرها و افراد سودجو در فضای آنلاین تلاش میکنند تا اطلاعات حساب بانکی کاربران را دزدیده و از این طریق به حساب بانکی آنها دسترسی پیدا کنند. اگر درگیر کلاهبرداری اینترنتی شدهاید میتوانید از طریق یک وکیل کلاهبرداری اینترنتی با تجربه مراحل شکایت را طی کنید. شکایت از کلاهبرداری اینترنتی پلیس فتا، راهی است که قربانیان و مالباختگان بتوانند به حقوق خود دست پیدا کنند.
با توجه به این که مجازات کلاهبرداری اینترنتی برگرداندن عین مال به صاحب آن، جریمه نقدی و حتی حبس است. قربانیان میتوانند از طریق قانون اقدام کرده و کلاهبرداران را به دام بیندازند. مراحل شکایت از کلاهبرداران اینترنتی و پیگیری پرونده عبارت است از:
- مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، ورود به سامانه ثنا و ساخت یک پروفایل. این کار را کارمندان دفتر خدمات الکترونیکی قضایی نیز برای شاکی انجام میدهند.
- در ادامه متقاضی باید با داشتن متن شکواییه یا به کمک یک وکیل کلاهبرداری اینترنتی، دادخواست و شکوایه خود را به ثبت برساند. در صورت لزوم مدارک شناسایی و مدارک گواه بر اتفاق افتادن کلاهبرداری اینترنتی، باید به دادخواست پیوست شود.
- دادسرای جرایم رایانهای درخواست متقاضی را دریافت و بررسی میکند. در ادامه دادیار و بازپرس تحقیقاتی برای پرونده کلاهبرداری انجام داده و موضوع را به پلیس فتا انتقال میدهند.
- مراجعه حضوری برای پیگیری پرونده در این مرحله اهمیت زیادی دارد. در این شرایط شاکی به دادگاه احضار میشود تا مدارک لازم برای اثبات و توزیع جرم کلاهبرداری را ارائه کند.
- دادگاه کیفری با گزارش دادسرا تحقیقات انجام شده و مدارکی که شاکی ارائه داده است را بررسی میکند. در نهایت رای نهایی صادر میشود. متقاضی میتواند رای صادر شده را در پروفایل سامانه ثنا مشاهده کند.
- در نهایت چنانچه اثبات شود که کلاهبرداری اینترنتی اتفاق افتاده، پلیس فتا مراحل پیدا کردن کلاهبرداران را انجام میدهد و حکم جلب کلاهبرداری اینترنتی برای مجرم یا مجرمان صادر خواهد شد.
آیا میدانستید که زورگیری هم جزو جرائمی است که امروزه در فضای مجازی رخ میدهد؟ در مقاله مجازات زورگیری و اخاذی، به مجازات این جرم در فضای واقعی و مجازی پرداختهایم.
اهمیت مقابله با کلاهبرداران اینترنتی
بر اساس آمارهایی که در سال ۲۰۱۸ منتشر شد کلاهبرداران اینترنتی بیش از ۱.۵ تریلیون دلار از طریق فضای اینترنت به دست آوردند! جالب است بدانید این مبلغ حتی از بودجه برخی از کشورها بیشتر است. همین موضوع نشان میدهد که چرا مقابله با کلاهبرداران اینترنتی اهمیت دارد. در کشور ما نیز پلیس فتا تمام تلاش خود را میکند تا امنیت را در فضای مجازی برقرار کند و با مصادیق مختلف کلاهبرداری اینترنتی مبارزه کند.
برخی از مردم به اشتباه تصور میکنند که فیشینگ یا کلاهبرداری اینترنتی قابلیت پیگیری ندارد. این در حالی است که بعد از شکایت از کلاهبرداری اینترنتی پلیس فتا مراحل پیگیری و ردیابی را انجام میدهد و در بسیاری از موارد میتواند کلاهبرداران را دستگیر کند. برای دریافت حکم جلب کلاهبرداری اینترنتی کمک گرفتن از یک وکیل متخصص و با تجربه اهمیت زیادی دارد. به این ترتیب شما میتوانید در کوتاهترین زمان ممکن مراحل ثبت شکایت و پیگیری پرونده را انجام دهید.
جمعبندی کلاهبرداری اینترنتی چیست؟
کلاهبرداری اینترنتی چیست؟ کلاهبرداری اینترنتی، یکی از جرایم شایع در جوامع مختلف از جمله ایران است. کلاهبرداران و مجرمان این حوزه از طریق روشهای مختلف اقدام به کلاهبرداری میکنند. ما در این نوشته از وب سایت قانون حقوقی قانونمند تلاش کردیم تا شما را با مجازات جرم کلاهبرداری اینترنتی و نحوه ثبت شکایت آشنا کنیم. در هر مرحلهای از پروندههای مربوط به کلاهبرداری اینترنتی که هستید میتوانید از بهترین وکیل کلاهبرداری اینترنتی قانونمند کمک گرفته و مراحل را پیگیری کنید. اگر در این زمینه سوال یا ابهامی دارید در بخش نظرات بنویسید تا حقوقدانان و کارشناسان قانونمند به شما پاسخ دهند.