- بهار دهقانی
- آبان ۲۹, ۱۴۰۲
وقتی کسی فوت میکند اموالی از وی به جا میماند که ترکه نامیده میشود. در برخی از موارد لازم است که موقتاً امکان دخل و تصرف در ترکه ممنوع شود، در این حالت لازم است تا مهر و موم ترکه انجام پذیرد. اگر به دنبال جلوگیری از مهرموم ترکه هستید و میخواهید اطلاعات بیشتری درباره مهر و موم ترکه و تحریر آن به دست آورید، این مقاله از وب سایت حقوقی قانونمند را از دست ندهید. ما در این نوشته به تمامی سوالات شما درباره مهر و موم ترکه پاسخ میدهیم. شما می توانید همین الان با بهترین وکیل مهر و موم ترکه تماس گرفته و سوالاتتان را بپرسید.
مهر و موم ترکه یعنی چه؟
برای شروع باید با مفهوم قانونی مهر و موم ترکه آشنا شویم و به این سوال پاسخ دهیم که مهر و موم ترکه یعنی چه؟ مهر و موم ترکه چقدر طول میکشد؟ در اصطلاح حقوقی، مهر و موم ترکه به معنای ممنوعیت هرگونه دخل و تصرف یا انتقال ترکه آمده است. در واقع بعد از فوت متوفی، بدون اجازه مقام قضایی امکان دخل و تصرف یا حیف و میل اموال وجود ندارد؛ بنابراین در مواردی که قانون تشخیص دهد یا ذینفعان درخواست دهند ترک مهر و موم شده تا بعد از طی مراحل قانونی امکان استفاده و انتقال آنها وجود داشته باشد.
این کار برای جلوگیری از حیف و میل شدن ترکه و صرفاً با درخواست، وراث قانونی متوفی انجام میگیرد. درخواست رفع مهر و موم ترکه نیز به همین ترتیب باید توسط ذی نفعان انجام شود. البته در مواردی که افرادی غیر از متقاضیان مهر و موم ترکه به دنبال رفع آن باشند شورای حل اختلاف، پرونده را ارزیابی و رسیدگی میکند.
مرجع صالح رسیدگی به دادخواست مهر و موم ترکه
مرجع صالحه برای رسیدگی به امور ترکه و مهر و موم آن کدام است؟ همانطور که میدانید از نظر قانونی افرادی که قصد ثبت دادخواست مهر و موم ترکه را دارند باید به دادگاه صالح مراجعه کنند. بر اساس قانون دادگاه صالح برای رسیدگی به امور مربوط به تحریر و مهر و موموم ترکه، دادگاهی است که در محل آخرین اقامتگاه متوفی در ایران قرار گرفته است.
از طرفی اگر متوفی در ایران ساکن نبوده باشد دادگاهی که اموال غیرمنقول در حوزه آن قرار دارند دادگاه صالح شناخته میشود و اگر اموال غیرمنقول متوفی در حوزه دادگاههای متعددی قرار گرفته باشد، آنگاه دادگاهی که قبل از همه اقدام کرده صالح است و باید درخواست رسیدگی به امور ترکه در این دادگاه پیگیری شود.
تحریر ترکه یعنی چه؟
به طور کلی به لیست کردن اموال متوفی بعد از مرگ وی تحریر ترکه گفته میشود. نمایندگان قانونی وراث و وصی، جمله کسانی هستند که میتوانند برای تعیین مقدار و میزان ترکه از مقام قضایی درخواست تحریر ترکه کنند. در این صورت از اشخاص ذینفع، دعوت میشود که برای تحریر ترک حضور پیدا کنند.
لازم به ذکر است که غیبت اشخاصی که از آنها دعوت شده مانع تحریر ترکه نیست و در صورت غیاب آنها تحریر انجام میشود. از طرفی در شرایطی که فرد غایب یا محجوری در بین وراث باشد یا ورثه متوفی معلوم نباشند، قیم یا امین ملزم است که درخواست تحریر ترکه کند. تحریر ترک یکی از مهمترین اقداماتی است که قبل از مهر و موم ترکه باید انجام شود.
چنانچه به دنبال ثبت دادخواست مهر و موم ترکه هستید یا قصد جلوگیری از مهر و موم ترکه را دارید، بهتر است از یک وکیل در این زمینه کمک بگیرید. ما در موسسه حقوقی قانونمند بهترین وکیل برای مهر و موم ترکه و رفع مهر و موم را در اختیار شما میگذاریم تا پرونده شما به بهترین شکل ممکن رسیدگی شود.
چه اشخاصی میتوانند درخواست مهر و موم ترکه کنند؟
تا اینجا با معنی مهر و موم در حقوق و تحریر ترکه آشنا شدیمو حال باید به این سوال پاسخ دهیم که چه افرادی میتوانند درخواست مهر و موم ترکه را به مراجع قضایی بدهند؟ بر اساس قانون چهار دسته از افراد صلاحیت لازم برای ثبت دادخواست مهر و موم ترکه را دارند. این چهار دسته عبارتاند از:
- کسی که از طرف متوفی به عنوان وصی تعیین شده باشد.
- فرد موصی له، درصورتی که وصیت به جز مشاع شده باشد.
- طلبکار متوفی که به موجب سند رسمی یا حکم قطعی طلبی داشته باشد به مقدار طلب خود.
- وراث متوفی یا نمایندگان قانونی آنها
مشاوره با وکیل تحریر و مهر و موم ترکه
امروزه افراد در مواجهه با مشکلات مختلف به افراد متخصص مراجعه میکنند تا در سریعترین زمان ممکن به نتیجه مناسب برسند. در زمینه امور مربوط به ترکه از جمله اقداماتی که منجر به حفظ ترک، رساندن آن به صاحبان حقوق یا مهر و موم ترکه و غیره میشود بهتر است از یک وکیل با تجربه کمک بگیرید تا پرونده شما در مراجع قانونی و اداره ترکه پیگیری شودو از این رو ما در موسسه حقوقی قانونمند بهترین وکیل مهر و موم ترکه را در اختیار شما میگذاریم تا در کوتاهترین زمان ممکن به نتیجه مطلوب برسید و نیازی نباشد وقت زیادی را برای مهر و موم ثبت درخواست و غیره سپری کنید.
نحوه مهر و موم ترکه
در مرحله اول برای مهرموم ترکه، وراث و صاحبان حقوق در این زمینه باید درخواست مهر و موم ترکه را به مراجع قضایی ارائه دهند. در ادامه تمام اموال در محل محفوظ در قفل شده و از سوی دادگاه مهر میشود. از طرفی با توجه به این که ممکن است در بعضی از مواقع نتوانیم برخی از اقلام را مهر و موم کنیم، باید رونوشتی از این گونه اموال تهیه شود و حتی در مواقع لزوم ممکن است نگهبانی برای آنها در نظر بگیرند.
هرگاه اموال عمومی یا دولتی نزد متوفی به امانت بوده باشد، باید این اموال نیز مشخص شده لیست شود و در همان مکان که متوفی گذاشته بوده، مهر و موم گردد. تغییر مکان این اموال فقط در صورتی ممکن است که از نظر قانونی دلیل محکمی برای آن وجود داشته باشد. به عنوان مثال ممکن است لازم باشد برخی از اثاث و وسایل باقی مانده برای ادامه زندگی همسر و فرزندان متوفی ضروری باشد لذا این اساس و وسایل تحریر شده و نیازی به مهر و موم آنها وجود ندارد.
بر اساس ماده ۱۹۰ امور حسبی، باید شرایطی در نظر گرفته شود که شان و منزلت متوفی حفظ شده و هزینههای کفن و دفن به خوبی پرداخت شود لذا هزینه کفن و دفن متوفی از وجوه نقد باقی مانده برداشته میشود و اگر وجه نقدی وجود نداشته باشد امکان فروش ترکه برای تامین هزینهها وجود دارد.
از طرفی ممکن است اشیایی وجود داشته باشد که نیازمند نگهداری و هزینههای خارج از تناسب هستند یا ممکن است اموالی باقی مانده باشد که از نظر قیمت کم ارزش باشد و حمل و نقل آنها نیز دشوار باشد. از این رو بر اساس ماده ۱۹۳ قانون امور حذفی ممکن است این موارد مهر و موم نشوند.
هزینه مهر و موم ترکه چقدر است؟
یکی از سوالات پرتکراری که افراد درباره مهر و موم ترکه میپرسند این است که هزینه مهر و موم ترکه چقدر است؟ بخشی از هزینههای موجود مربوط به هزینه دادرسی است. با توجه به این که درخواستهای مهر و موم جزو دعاوی غیر مالی هستند هزینه دادرسی آنها بسیار ناچیز است. در نتیجه افرادی که درخواست مهر و موم ترکه را در مراجع قضایی ثبت میکنند صرفاً کافی ست هزینههای دادرسی را پرداخت کنند و هزینه جانبی دیگری در این زمینه وجود ندارد.
اگر می خواهید نکات قانونی و شرایط و مراحل تقسیم ترکه را بدانید، مقاله ارزشمند تقسیم ترکه چیست؟ را از دست ندهید.
نحوه رفع مهر وموم ترکه چگونه است؟
تا اینجا درباره مهر و موم ترک یعنی چه و نحوه مهر و موم ماترک صحبت کردیم؛ اما یکی از نکات مهم درباره نحوه رفع و برداشتن مهر و موم ترکه است. جزئیات برداشتن مهرموم ترکه در ماده ۱۹۴ تا ۲۰۵ قانون امور حسبی بیان شده است. بر این اساس افرادی که حق ثبت درخواست مهر و موم ترکه را دارند میتوانند برای رفع آن نیز درخواست دهند. این درخواست نیز باید در دادگاه صالح رسیدگی به امور ترکه ثبت شود.
- ماده ۱۹۵: « درخواست برداشتن مهر و موم از دادگاه بخشی میشود که برای رسیدگی به امور ترکه صالح است و هر گاه ترکه در حوزه دادگاه بخش دیگری باشد دادگاه بخش محل وجود ترکه به دستور دادگاه مذکور اقدام به رفع مهر و موم مینماید و صورتمجلس مربوط به این عمل را به دادگاهی که دستور برداشتن مهر و موم را داده است میفرستد.»
- ماده ۱۹۶: «دادگاه بخشی که مهر و موم را برمیدارد روز و ساعت برداشتن مهر و موم را معین و به عموم وراث و وصی و موصیلهم که معروف و محل اقامت آنها در حوزه آن دادگاه بخش باشد ابلاغ مینماید.»
- ماده ۱۹۷: «نسبت به اشخاص ذینفع که محل اقامت آنها خارج از حوزه دادگاه بخش باشد ابلاغ وقت به آنها لازم نیست و اگر وقت به اشخاصمذکور اطلاع داده نشود دادگاه به جای آنها متصدی دفتر رسمی یا یک نفر از معتمدین محل را معین و او را دعوت میکند که با حضور او مهر و موم برداشته شود.»
- ماده ۱۹۸: «عدم حضور اشخاصی که وقت برداشتن مهر و موم به آنها اطلاع داده شده مانع از برداشتن مهر و موم نخواهد بود.»
- ماده ۱۹۹: «در صورتی که بین ورثه غائب یا محجور باشد رفع مهر و موم بعد از تعیین وکیل یا امین برای غائب و تعیین قیم برای محجور به عملخواهد آمد.»
جمع بندی
به طور کلی مهر و موم ترکه، یکی از دادخواستهای بسیار مهم و نسبتاً رایجی است که افراد به مراجع قضایی تسلیم میکنند. پیگیری مهر و موم ترکه شورای حل اختلاف نیازمند آشنایی با روند قانونی این موضوع است؛ بنابراین بهترین کار این است که از وکلای با تجربه در این زمینه کمک بگیرید. ما در موسسه حقوقی قانونمند آماده ارائه مشاوره تخصصی به شما عزیزان و اقامه وکالت پروندههای شما در زمینههای مختلف از جمله مهر و موم ترک هستیم.