- بهار دهقانی
- آذر ۱۸, ۱۴۰۲
زورگیری یا اخاذی صرفاً مخصوص فیلمهای جنایی یا اکشن نیست، این جرم یکی از جرائم نسبتا شایع در جوامع مختلف است. به طور کلی زورگیری یا اخاذی به معنای تهدید مالی، جانی یا شرافتی افراد، اقدام به درخواست مال یا انجام کار یا عدم انجام کاری است. در قانون مجازات اسلامی این موضوع جرم انگاری شده و برای افرادی که اقدام به اخاذی یا زورگیری میکنند مجازات در نظر گرفته شده است. مجازات جرم زورگیری چیست؟ مجازات جرم اخاذی و زورگیری بسته به جزئیات جرم و شرایط پرونده توسط قاضی دادگاه مشخص خواهد شد. ما در این مقاله از وب سایت حقوقی قانونمند قصد داریم شما را با نحوه شکایت از اخاذی و مجازات جرم زورگیری آشنا کنیم. همچنین ناگفته نماند که شما میتوانید همین الان با بهترین وکیل جرم زورگیری، موسسه قانونمند تماس گرفته و مشاوره دریافت کنید.
مجازات جرم زورگیری و اخاذی چیست؟
تعریف قانونی زورگیری یا اخاذی چیست؟ از نظر قانونی: «هرگاه، کسی دیگری را به هر نحو، تهدید به قتل یا ضررهای نفسی و شرافتی یا مالی و یا به افشای سری، نسبت به خود یا بستگان او نماید، اعم از این که به این واسطه، تقاضای وجه و یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نموده و یا ننموده باشد، به مجازات شلاق تا ۷۴ ضربه یا زندان از دو ماه تا دو سال، محکوم خواهد شد.»
برای پاسخ به سوال مجازات جرم زورگیری چیست؟ باید بدانیم که مطابق قانون، هرگونه تقاضای مال و پول، انجام کار یا عدم انجام کار، با استفاده از تهدید مالی، جانی و شرافتی یا تهدید به افشای اسرار، مجازات اخاذی و زورگیری در قانون مجازات اسلامی را به دنبال دارد.
تهدید ممکن است مربوط به خود فرد یا خانواده وی باشد یا حتی به صورت اینترنتی انجام شود. به طور کلی چنانچه کسی، از طریق تهدید کردن، قصد کسب مال یا وجه از دیگران را داشته باشد، مجرم بوده و به مجازات زورگیری در قانون مجازات اسلامی، محکوم می شود. ناگفته نماند که مجازات جرم زورگیری و اخاذی، حتی اگر در فضای مجازی اتفاق افتاده باشد همچون جرم حضوری است.
بر اساس آنچه که در ماده ۶۹۹ قانون مجازات اسلامی، آمده است، اقدام به زورگیری و اخاذی، با تهدید افراد یا خویشاوندن آنها یا تهدید به فاش کردن اسرار خصوصی افراد، مجازات جرم اخاذی را به دنبال دارد. مجازات فردی که مرتکب این جرم شده چیست؟ مجازات چنین افرادی، شامل شلاق تا ۷۴ ضربه یا زندان از دو ماه تا دو سال می باشد.
عنصر قانونی جرم زورگیری یا اخاذی در قانون مجازات اسلامی
برای تعیین مجازات جرم زورگیری، باید عناصر این جرم وجود داشته باشند که یکی از آنها، عنصر قانونی است. بنابراین، عنصر قانونی جرم اخاذی یا زورگیری، شامل دو مورد است: تهدید، ترغیب، وعده، اخاذی و یا هرگونه روش دیگر برای زور بکار بردن و یا باج گیری و همچنین قانونی بودن این عمل در قانون مجازات اسلامی.
در صورتی که شخصی با استفاده از هرگونه روش غیرقانونی، شخص دیگری را تهدید یا ترغیب کند، وعده بدهد یا اخاذی کند تا از او باج بگیرد، به جرم اخاذی یا زورگیری محکوم خواهد شد. در این صورت، بهتر است که شخص متضرر، به کمک یک وکیل اخاذی در تهران به مراجع قضایی، مراجعه کند تا از حق او دفاع شود. عنصر مادی جرم اخاذی، شامل این است که فرد متهم، با استفاده از تهدید، ترغیب، وعده، اخاذی و یا هرگونه روش دیگر، زور گفته و قصد باج گیری داشته باشد. به عبارت دیگر، فرد متهم باید عمل زورگیری یا باجگیری را به صورت مادی انجام داده باشد. به عنوان مثال، فرد متهم میتواند با استفاده از قدرت جسمانی خود، شخص دیگری را به زور وادار به پرداخت وجه کند.
عنصر معنوی در اثبات اخاذی، شامل این است که فرد متهم، با هدف به دست آوردن منافع خود، شخص دیگری را تحت فشار قرار دهد و به او آسیب بزند. به عبارت دیگر، فرد متهم باید با عمل خود، شخص دیگری را در وضعیت نامطلوب قرار دهد. به عنوان مثال، فرد متهم میتواند با تهدید به افشای اطلاعات شخصی، شخص دیگری را تحت فشار قرار دهد و به او آسیب بزند.
بنابراین، برای اثبات جرم اخاذی، نه تنها باید عنصر قانونی، بلکه هر دو عنصر مادی و معنوی جرم نیز باید در عمل فرد متهم مشاهده شود. در صورتی که هر یک از این عناصر وجود نداشته باشد، جرم اخاذی ثابت نمیشود. نحوه شکایت از اخاذی، نیز به این صورت است که باید تمام عناصر جرم محرز شوند.
عنصر مادی جرم زورگیری و اخاذی
برای اثبات جرم اخاذی، لازم است به این نکته توجه کنیم که فرد متهم باید با استفاده از تهدید، ترغیب، وعده، اخاذی و یا هرگونه روش دیگر، اقدام به زورگیری کرده باشد. به عبارت دیگر، فرد متهم باید عمل زورگیری یا باجگیری را به صورت مادی انجام داده باشد. در این عمل، تهدید یکی از روشهای مورد استفاده قرار میگیرد. تهدید یعنی، کسی، دیگری را از انجام یک کار نامشروع و غیرقانونی، بترساند؛ اعم از این که در ازای این ترساندن، مالی را از او بخواهد یا از او بخواهد برایش کاری انجام دهد یا از او دریافت مال یا انجام کار را نخواهد.
تهدید برای اخاذی، باید به یکی از روش های تهدید به قتل، تهدید به ضرر شرف ، تهدید به ضرر نفس ، تهدید به ضرر مالی یا تهدید به فاش کردن یک سر باشد. بنابراین، برای اثبات جرم اخاذی، نه تنها باید عنصر قانونی، بلکه همچنین عنصر مادی جرم نیز در عمل فرد متهم مشاهده شود. همانطور که در بخش قبلی گفتیم در صورتی که هر یک از این عناصر وجود نداشته باشد، جرم اخاذی ثابت نمیشود.
عنصر روانی جرم زورگیری یا اخاذی
در این بخش، به بررسی عنصر معنوی یا روانی جرم اخاذی میپردازیم. عنصر معنوی جرم اخاذی به سوء نیت متهم اشاره دارد، به این معنی که فرد متهم قصد دارد به شخص دیگری آسیب بزند یا ضرر و زیانی به او وارد کند. در جرم اخاذی، عنصر معنوی به این صورت تجلی مییابد که فرد تهدید کننده، قصد دارد با ایجاد ترس و دلهره در شخص تهدید شونده، به دست آوردن منافع خود بپردازد یا به رسیدن به هدف خود کمک کند.
به طور کلی، عناصر جرم اخاذی شامل عنصر قانونی، عنصر مادی و عنصر معنوی است. برای ثابت شدن جرم اخاذی، باید همهی این عناصر در عمل فرد متهم مشاهده شوند. بهترین کار برای پیگیری پرونده های مربوط به مجازات جرم زورگیری و اخاذی، کمک گرفتن از وکیل شکایت اخاذی در دادگاه است.
مزایای مشورت با وکیل اخاذی در تهران
مشاوره با وکیل اخاذی در تهران، یکی از مهمترین مراحل در رسیدگی به پرونده های قضایی مربوط به اخاذی و زورگیری است. وکلا به عنوان پیشکسوتان حقوقی، دارای تجربه و دانش لازم برای رسیدگی به پرونده های این حوزه هستند و میتوانند به موکلان خود در این زمینه کمک کنند. برخی از مزایای مشاوره با وکیل اخاذی در تهران میپردازیم.
- دانش حقوقی: وکلا دارای دانش حقوقی لازم برای رسیدگی به پرونده های قضایی هستند. آنها به خوبی اطلاعات قوانین و مقررات حقوقی را دارند و میتوانند به موکلان خود در این زمینه کمک کنند. همچنین، وکیلان با تجربه خود، میتوانند بهترین راهحلها را برای پرونده شما پیدا کنند.
- نمایندگی در دادگاه: وکلا میتوانند به عنوان نماینده شما در دادگاه حضور داشته باشند و از حقوق و مزایای شما در دادگاه دفاع کنند. آنها با تجربه خود، میتوانند به شما راهنمایی کنند که چگونه در دادگاه بهترین عمل کنید.
- صلح و داوری: وکلا، میتوانند به شما در امر صلح و داوری کمک کنند. آنها با تجربه خود، میتوانند به شما راهنمایی کنند که چگونه بهترین راه حل برای پرونده خود را پیدا کنید. همچنین، وکیلان میتوانند به شما در این زمینه کمک کنند تا بهترین توافق را با طرف مقابل برای حل و فصل پرونده برسید.
- حفاظت از حقوق شما: وکیلان به عنوان مشاوران حقوقی، میتوانند به شما کمک کنند تا از حقوق خود در پرونده های قضایی دفاع کنید. آنها میتوانند به شما نکاتی را بیان کنند که باید در پرونده شما رعایت شود و از این طریق حقوق شما را حفظ کنید.
- پیگیری پرونده: وکیلان میتوانند به شما در پیگیری پرونده کمک کنند. آنها با تجربه خود، میتوانند به شما راهنمایی کنند که چگونه پرونده خود را پیگیری کنید و به بهترین نتیجه برسانید.
- اطمینان از قانونی بودن اقدامات: وکیلان میتوانند به شما در اطمینان از قانونی بودن اقدامات کمک کنند. آنها نحوه شکایت اخاذی را به موکلان می گویند و ادقامات را به شیوه ای صحیح برای شما انجام می دهند.
اگر مشتاق کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید و میخواهید با نحوه تعیین مجازات جرم اخاذی آشنا شوید توصیه میکنیم، مقاله رسیدگی به پرونده جرم زورگیری و اخاذی را به هیچ عنوان از دست ندهید.
جمع بندی مجازات زورگیری یا اخاذی
با توجه به آنچه که گفتیم، مجازات جرم اخاذی یا زورگیری، در صورت اثبات آن حبس یا شلاق است. ما نیز در این نوشته تلاش کردیم تا به همه سوالات شما پیرامون مجازات جرم زورگیری یا اخاذی پاسخ دهیم اگر در رابطه با مجازات اخاذی و زورگیری یا نحوه شکایت از اخاذی سوال یا ابهامی دارید میتوانید با کارشناسان و حقوقدانان موسسه قانونمند تماس بگیرید و مشاوره تخصصی رایگان دریافت کنید. همچنین این مقاله مفید را با دوستان و اطرافیان خود نیز به اشتراک بگذارید تا آنان نیز با مجازات جرم زورگیری و اخاذی آشنا شوند.