قوانین ابطال شناسنامه و مراحل آن

شکل
شکل
شکل
شکل
شکل
شکل
شکل
شکل
نحوه باطل کردن شناسنامه متوفی

فوت افراد مثل تولد آنها باید به اداره ثبت احوال گزارش داده شود و بر اساس قانون ثبت گردد. یکی از مهم‌ترین وظایف بازماندگان متوفی نیز گرفتن گواهی فوت و طی مراحل باطل کردن شناسنامه متوفی می‌باشد. خوب است بدانید چنانچه افراد در بازه زمانی مشخص شده از سوی قانون نسبت به ابطال شناسنامه اقدام نکنند با مجازات جرم عدم ابطال شناسنامه متوفی مواجهه می‌شوند.

این موضوع نشان می‌دهد که تا چه اندازه مراحل و قوانین ابطال شناسنامه اهمیت دارد. در این مطلب از وب سایت حقوقی قانونمند قصد داریم شما را با نحوه ابطال شناسنامه متوفی آشنا کنیم. همچنین اگر در زمینه نحوه ابطال یا ثبت دادخواست ابطال شناسنامه به مشاوره تخصصی نیاز دارید می‌توانید با وکیل ابطال شناسنامه قانونمند تماس گرفته و مشاوره تخصصی دریافت کنید.

آشنایی با شرایط ابطال شناسنامه

شناسنامه مهم‌ترین مدرک هویتی افراد است که هر شخص از بدو تولد آن را دریافت می‌کند. تغییراتی که در مراحل مختلف زندگی آنها رخ می‌دهد در شناسنامه ثبت خواهد شد. مواردی مثل ازدواج، طلاق، صاحب فرزند شدن و مهرهای ضروری در شناسنامه فرد ثبت می‌شود. حال ممکن است تحت شرایط خاصی نیاز باشد که شناسنامه فرد باطل گردد. قبل از آنکه با نحوه ابطال شناسنامه متوفی آشنا شویم. باید بدانیم که در دو حالت زیر به وکیل ابطال شناسنامه نیاز داریم:

  • هنگامی که فرد فوت کند
  • زمانی که فرد از تابعیت کشور صادر کننده شناسنامه خارج گردد

در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا شما را با چگونگی ابطال شناسنامه و جزئیات قانونی آن آشنا کنیم.

سامانه باطل کردن شناسنامه متوفی

بسیاری از افراد این سوال را می‌پرسند که آیا می‌توانیم به صورت اینترنتی و غیر حضوری مراحل ابطال شناسنامه متوفی را انجام دهیم؟ به طور کلی در سال‌های گذشته و بعد از مطرح شدن مفهوم دولت الکترونیک در کشور ما، بخش‌های زیادی از جمله سازمان ثبت احوال کشور به خدمات الکترونیک، پیوستند. تا به این ترتیب مردم راحت‌تر بتوانند درخواست‌های خود را ثبت و پیگیری کنند.

با این حال در حال حاضر سامانه‌ای تحت عنوان سامانه باطل کردن شناسنامه متوفی وجود ندارد. در واقع افراد نمی‌توانند با مراجعه به یک وب سایت مراحل باطل کردن شناسنامه را انجام دهند. بنابراین همچنان برای نحوه ابطال شناسنامه متوفی لازم است که به ثبت احوال مراجعه کنید. اگر خودتان نمی‌توانید مراحل ابطال شناسنامه را انجام دهید یا در این زمینه تجربه و اطلاعات کافی ندارید ما در موسسه حقوقی قانونمند بهترین وکیل ابطال شناسنامه را در اختیار شما قرار می‌دهیم تا تمامی مراحل را در سریع‌ترین زمان ممکن برای شما انجام دهد.

البته ناگفته نماند که اگر متقاضی اعلام فوت و دریافت گواهی فوت هستید، می‌توانید به وب سایت death.sabteahval.ir مراجعه کرده و بخشی از مراحل ابطال شناسنامه را به صورت غیر حضوری انجام دهید. در واقع مرحله دریافت گواهی فوت را می‌توانید از طریق این آدرس اینترنتی انجام دهید. در نهایت برای ابطال شناسنامه متوفی لازم است که حضوراً به یکی از ادارات ثبت احوال مراجعه کرده و مراحل پایانی را طی کنید.

هزینه باطل کردن شناسنامه چقدر است؟

نحوه باطل کردن شناسنامه متوفی

همانطور که گفتیم یکی از مهمترین مراحلی که وراث و بازماندگان باید انجام دهند اعلام فوت متوفی و باطل کردن شناسنامه او است. به این منظور لازم است که فرد وارد وب سایت death.sabteahval.ir شده و در سامانه مورد نظر درخواست صدور گواهی فوت ثبت احوال را ثبت کند.

کار با این سامانه بسیار آسان است و بعد از ورود کافی است که روی دکمه درخواست صدور گواهی فوت کلیک کرده و مراحل آن را انجام دهید. بعد از پرداخت هزینه‌ها به روش اینترنتی گواهی فوت برای متوفی صادر می‌شود. البته شما می‌توانید به صورت حضوری هم به اداره ثبت احوال مراجعه کرده و گواهی فوت را دریافت کنید.

مجازات عدم ابطال شناسنامه متوفی

بعد از گرفتن گواهی فوت، با در دست داشتن این گواهی و مدارک مورد نیاز به اداره ثبت احوال مراجعه کرده و دادخواست باطل کردن شناسنامه متوفی را ارائه می‌دهید. به این ترتیب شما وظیفه قانونی خود یعنی اعلام فوت متوفی را انجام داده‌اید. اما سوالی که پیش می‌آید این است که اگر کسی فوت کند و بازماندگان قانونی او مراحل ابطال شناسنامه را انجام ندهند و فوت او را گزارش نکنند، چه مجازاتی در انتظار آنها خواهد بود؟ در بخش بعد شما را با حکم قانونی عدم ابطال شناسنامه متوفی آشنا می‌کنیم.

مجازات عدم ابطال شناسنامه

بر اساس قانون ثبت احوال مصوب سال ۱۳۵۵ فوت افراد همانند تولد آنها باید به ادارات سازمان ثبت احوال کشور گزارش داده شود و بر اساس قانون به ثبت برسد. بر اساس این قانون بازماندگان ۱۰ روز از تاریخ مرگ متوفی مهلت دارند که این واقعه را گزارش کنند. روز فوت و تعطیل رسمی بعد از آخرین روز در این مهلت ۱۰ روزه محاسبه نمی‌شود. همانطور که گفتیم با اعلام فوت فرد به ثبت احوال این اداره، گواهی فوتی صادر می‌کند که در آن اطلاعاتی مثل نام و نام خانوادگی، شماره شناسنامه و علت مرگ او قید شده است. در ادامه شناسنامه متوفی باطل شده و مهر ابطال در شناسنامه درج می‌شود.

سوالی که در اینجا پیش می‌آید این است که اگر بازماندگان و وراث فوت شخص را اعلام نکنند، آیا این موضوع جرم است؟ پاسخ مثبت است. عدم اعلام فوت مثل عدم اعلام تولد جرم است و بر اساس قوانین کشور ما فرد یا افراد مجرم مجازات خواهند شد. با این حال خوب است بدانید که در قوانین کشور ما جرم مشخصی تحت عنوان جرم عدم ابطال شناسنامه متوفی، پیش بینی نشده است.

اما بر اساس ماده ۳ قانون تخلفات جرائم و مجازات‌های مربوط به اسناد سجلی و شناسنامه که در سال ۱۳۷۰ توسط مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب شده، اگر کسی که قانوناً وظیفه اعلام واقعه فوت شخصی را بر عهده داشته از انجام این وظیفه خودداری کند، مجرم بوده و به پرداخت جزای نقدی از ۵۰ هزار ریال تا ۳۰۰ هزار ریال محکوم می‌شود. چنانچه فرد این عمل را تکرار کند حداکثر مجازات برای او اجرا خواهد شد.

حال سوالی که پیش می‌آید این است که وظیفه اعلام فوت شخص و انجام مراحل باطل کردن شناسنامه متوفی بر عهده چه کسی است؟ مطابق قانون این اشخاص باید مراحل اعلام فوت و باطل کردن شناسنامه را انجام دهند: « نزدیک ترین خویشاوند متوفی که در موقع مرگ، حاضر بوده است؛ متصدی یا صاحب مکانی که مرگ در آن، رخ داده است یا نماینده او؛ هر شخصی که در موقع مرگ، حاضر بوده است و ماموران انتظامی یا کدخدا.»

 

نحوه باطل کردن شناسنامه متوفی

مدارک لازم برای باطل کردن شناسنامه متوفی

تا اینجا درباره نحوه ابطال شناسنامه متوفی و شرایط ابطال شناسنامه صحبت کردیم و گفتیم اگر کسانی که وظیفه ابطال شناسنامه و اعلام فوت به ثبت احوال را بر عهده دارند از این کار سرپیچی کنند مشمول مجازات خواهند شد. توصیه می‌کنیم برای طی مراحل ابطال شناسنامه از بهترین وکیل شناسنامه تهران و ایران کمک بگیرید تا به این ترتیب بتوانید مراحل را در سریع‌ترین زمان ممکن طی کنید. برای ابطال شناسنامه لازم است که مدارک خواسته شده را به همراه گواهی فوت به اداره ثبت احوال ارائه دهید. مهم‌ترین مدارک مورد نیاز جهت طی مراحل ابطال شناسنامه عبارت اند از:

  • شناسنامه متوفی
  • کارت ملی متوفی
  • گواهی بیمارستان پزشک یا مسئولین قبرستان محل دفن
  • چنانچه امکان ارائه گواهی فوق وجود ندارد، حضور و معرفی دو شاهد به همراه مدارک شناسایی در اداره ثبت احوال
  • حکم قطعی فوت فرضی دادگاه برای ابطال شناسنامه متوفی غایب مفقود الاثر

هزینه باطل کردن شناسنامه چقدر است؟

در بخش قبل توضیح دادیم که وراث و بازماندگان وظیفه دارند با در دست داشتن مدارک لازم برای باطل کردن شناسنامه متوفی اقدام کنند. شناسنامه، کارت ملی و گواهی پزشک یا بیمارستان از جمله مهم‌ترین مدارکی هستند که برای ابطال شناسنامه باید در دست داشته باشید.

علاوه بر این موارد در روند انجام مراحل باطل کردن شناسنامه متوفی لازم است که بازماندگان هزینه‌ای را پرداخت کند. این مبلغ چقدر است؟ بر اساس تعرفه اعلام شده از سوی سازمان ثبت احوال کشور باطل کردن شناسنامه متوفی مستلزم پرداخت هزینه است. اما این هزینه جدا از هزینه دریافت گواهی فوت نیست. در واقع تنها هزینه‌ای که متقاضیان برای ابطال شناسنامه باید بپردازند همان هزینه صدور گواهی فوت است. این هزینه در حال حاضر مبلغ ۱۰ هزار تومان می‌باشد.

مهر و موم ترکه، یکی از مهم ترین اقداماتی است که بعد از فوت اشخاص انجام می گیرد. برای اطلاع از جزئیات و مراحل آن، مقاله مهر و موم ترکه به چه معناست؟ را از دست ندهید.

مراکز باطل کردن شناسنامه متوفی

افرادی که قصد دارند خودشان یا از طریق وکیل ثبت احوال مراحل ابطال شناسنامه را انجام دهند، باید با مراکز باطل کردن شناسنامه آشنایی داشته باشند. منظور از مراکز ابطال شناسنامه متوفی در واقع همان ادارات ثبت احوال در سراسر کشور است که خدمات مربوط به ابطال شناسنامه را در کوتاه‌ترین زمان ممکن به متقاضیان ارائه می‌کنند.

علاوه بر این مراکز موسسات حقوقی نیز می‌توانند با دریافت مبلغی خدمات ابطال شناسنامه را برای شما انجام دهند. در همین راستا مشاوران موسسه حقوقی قانونمند این آمادگی را دارند تا تمامی مراحل و اقدامات مربوط به دریافت گواهی فوت و باطل کردن شناسنامه را برای شما انجام دهند. هم‌اکن

جمع‌بندی نحوه ابطال شناسنامه متوفی

بر اساس آنچه که در این مقاله خواندیم یکی از مهمترین وظایف بازماندگان اعلام فوت و طی مراحل باطل کردن شناسنامه است. مطابق قوانین کشورمان چنانچه ظرف مهلت ۱۰ روز از تاریخ مرگ بازماندگان برای ابطال شناسنامه و گزارش فوت اقدام نکنند، مشمول مجازات خواهند شد.

اگر همچنان در زمینه نحوه ابطال شناسنامه سوال یا ابهامی دارید می‌توانید با تیم وکلای با تجربه قانونمند تماس گرفته و مشاوره تخصصی دریافت کنید. ما بهترین وکیل ابطال شناسنامه را در اختیار شما قرار می‌دهیم تا بتوانید در زمانی کوتاه مراحل اخذ گواهی فوت و باطل کردن شناسنامه را سپری کنید. فراموش نکنید که این مقاله مفید را با دوستان و اطرافیان خود نیز به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پرونده‌های خود را به قانونمند بسپارید!

لطفا توجه بفرمایید مشاوره توسط وکلای قانونمند بصورت تخصصی و مستلزم پرداخت هزینه می‌باشد.

در صورت نیاز به مشاوره با وکلای مجرب قانونمند لطفا با شماره همراه ۰۹۱۲۱۲۷۸۳۶۷ تماس بگیرید.