- بهار دهقانی
- آبان ۲۰, ۱۴۰۲
آیا با شرایط اعلام ورشکستگی آشنایی دارید؟ در حال حاضر شرکتها، کمپانیها و بنگاههای مالی زیادی، در کشورمان در حال فعالیت هستند. مشکلات مالی و کمبود سرمایه از جمله اتفاقات اجتناب ناپذیری است که ممکن است برای هر یک از این شرکتها اتفاق بیفتد. در چنین شرایطی شرکتهای مذکور دیگر نمیتوانند به تعهداتی که به مشتریان و مخاطبان خود دادهاند عمل کنند و متحمل ضررهای مالی میشوند. در این حالت قوانینی وجود دارد که با استفاده از آنها میتوان مشکلات را تا حد زیادی کاهش داد و از دوره بحران گذر کرد.
برای استفاده از این قوانین، اشخاص حقیقی و حقوقی باید اعلام ورشکستگی کنند و از دادگاه صالح حکم ورشکستگی بگیرند. شرایط اعلام ورشکستگی شرکتها چیست؟ چگونه میتوانیم از دادگاه حکم ورشکستگی بگیریم؟ در این مطلب از قانونمند با ما همراه باشید تا شما را با شرایط اعلام ورشکستگی آشنا کنیم. همچنین اگر برای گرفتن این حکم به وکیل متخصص ورشکستگی نیاز دارید، همین الان میتوانید با مشاوران قانونمند تماس بگیرید.
منظور از ورشکستگی چیست؟
منظور از ورشکستگی چیست؟ ورشکستگی یکی از اصطلاحات و مفاهیم دنیای تجارت است و زمانی اتفاق میافتد که یک کسب و کار و مدیران آن نسبت به انجام تعهدات اجرایی و مالی در مقابل مشتریان ناتوان باشند. در این حالت افراد حقیقی یا حقوقی دیگر نمیتوانند به آنچه که در قراردادهای خود با شرکتها و افراد دیگر قید کرده اند، عمل کنند.
طبیعتاً در چنین شرایطی کسب و کارها و مدیران آنها تحت فشارهای زیادی هستند. بهترین راه برای گذر از دوران بحران اعلام ورشکستگی است. در واقع کسب و کار مورد نظر باید رسماً اعلام کند که از پرداخت دیون خود ناتوان شده است. حال برای جلوگیری از سو استفاده از قوانین حمایتی ورشکستگی، قانونگذار پیشبینیهایی را انجام داده است. بر اساس آن، کسب و کارها باید اثبات کنند که ورشکسته شدهاند و از دادگاه حکم ورشکستگی دریافت کنند.
بنابراین اطلاع از شرایط اعلام ورشکستگی شرکتها اهمیت زیادی دارد. در واقع دریافت حکم ورشکستگی به همین آسانی نیست! لذا توصیه میکنیم اگر به دنبال اعلام ورشکستگی هستید، از یک وکیل ورشکستگی شرکتها که در این زمینه تجربه کافی داشته باشد کمک بگیرید. بر اساس قوانین ورشکستگی، پرداخت دیون اشخاص حقیقی و حقوقی ورشکسته شامل قوانین اعسار نیست؛ چرا که احتمال دارد این افراد اموالی داشته باشند که در رهن، در دست دیگران یا در صندوق دادگستری باشد. لذا لازم است که افراد و کسب و کارهای ورشکسته، با قوانین و جزئیات ورشکستگی و حمایتهایی که قانون از آنها به عمل میآورد آشنایی داشته باشند.
معرفی انواع ورشکستگی
عوامل مختلفی میتواند منجر به ورشکستگی کسب و کار شود. به عنوان مثال نبود سرمایه کافی، عدم توجه به فعالیت رقبا، بازاریابی ضعیف، برنامهریزی نادرست، ضعف در نقدینگی و غیره به طور کلی ورشکستگی به سه دسته تقسیم میشود که عبارت اند از:
ورشکستگی عادی: در این نوع ورشکستگی، کسب و کار به دلیل وجود نوسانات و شرایط بدی که در بازار و محیط اقتصادی به وجود آمده دچار ورشکستگی میشود. در چنین شرایطی بین تجار و افراد طلبکار توافق صورت میگیرد و اموال باقیمانده به صورت مساوی تقسیم میشود.
ورشکستگی به تقلب: در این نوع از ورشکستگی شرکت یا فرد با استفاده از روشهای تقلبی و به شکل عمدی، داراییهای خود را از بین میبرد و یا مخفی میکند و اعلام میکند که ورشکسته شده است. شاید بپرسید چرا افراد این کار را میکنند؟ در واقع کسب و کارها و اشخاص حقیقی برای شانه خالی کردن از بار تعهدات این کار را انجام میدهند. از نظر قانونی چنانچه ثابت شود که مدیران یک شرکت از طریق ورشکستگی به تقلب، سعی در عدم انجام تعهدات داشتهاند، به حبس از یک الی ۵ سال محکوم میشوند.
ورشکستگی به تقصیر: همانطور که از نام این نوع ورشکستگی مشخص است، در این حالت به دلیل خطای مدیران و افراد، ورشکستگی اتفاق میافتد. به عنوان مثال یک تاجر بدون برخورداری از سرمایه بالا و صرفاً بر اساس خیال و رویا، تصمیماتی گرفته و یا پاداشهای آنچنانی به افراد میدهد، در چنین شرایطی فرد دیر یا زود دچار ورشکستگی خواهد شد. در واقع این نوع ورشکستگی ناشی از ندانم کاری افراد بوده و مدیران و صاحبان کسب و کار مقصر هستند. در چنین شرایطی نیز افراد مقصر به حبس از ۶ ماه تا دو سال محکوم میشوند.
شرایط اعلام ورشکستگی چیست؟
برای این که کسب و کاری اعلام ورشکستگی کند، در وهله اول باید به دادگاه مراجعه کرده و با ارائه مدارک و مستندات کافی حکم ورشکستگی دریافت کند. شرایط صدور حکم ورشکستگی چیست؟ مهمترین شرایط برای صدور حکم ورشکستگی از سوی دادگاه عبارت اند از:
- بدهیهای شرکت یا فرد به شکل وجه باشد
- کسی که توانایی پرداخت بدهیها را ندارد، باید از راه بازرگانی و تجارت کسب درآمد کند. در غیر این صورت مشمول قانون ورشکستگی نخواهد بود.
- باید عدم توانایی شرکت یا فرد در پرداخت بدهیها برای دادگاه محرز شود.
- جهت اعلام ورشکستگی مدیران باید ثابت کنند که ورشکستگی شرکت یا فرد از نوع ورشکستگی عادی یا تقصیر بوده و به شکل تقلبی نیست.
- چنانچه تقاضا برای اعلام و تایید ورشکستگی یک شرکت یا شخص از سوی فرد طلبکار ارائه گردد، باید دیون مورد نظر مربوط به زمان حال باشد.
اعلام ورشکستگی انواع شرکتها
شرکتها بر اساس نوع و ساختار خود به سه دسته شرکتهای سهامی خاص، شرکتهای مسئولیت محدود و شرکت تعاونی تقسیم میشوند. برای اعلام ورشکستگی هر یک از این شرکتها شرایط خاصی مورد نیاز است. به همین دلیل توصیه میکنیم از مشاوره وکیل ورشکستگی قانونمند استفاده کنید تا بر اساس نوع و ساختار شرکت و کسب و کارتان بتوانید مراحل اعلام ورشکستگی را طی کنید.
سهامی خاص: سرمایه این نوع شرکتها توسط بنیانگذاران آنها فراهم میشود. چنانچه سرمایه این شرکتها با کمبود مواجه شود مؤسسان آن باید تلاش کنند تا سرمایه کافی تامین شود. در غیر این صورت ممکن است شرکت ورشکسته گردد. از جمله شرایط ورشکستگی این نوع شرکتها، میتوان به عدم توانایی شرکت در انجام فعالیتهای مد نظر، عدم توانایی در پرداخت دیون و بدهیها، متحد شدن مجمع عمومی فوق العاده برای انحلال شرکت و در مرحله آخر، تأیید ورشکستگی شرکت از طرف دادگاه اشاره کرد.
مسئولیت محدود: برای این که حکم ورشکستگی، برای شرکتهای مسئولیت محدود یا تضامنی صادر گردد باید عدهای از شرکای شرکت که بیش از نصف سهام شرکت را دارند، درخواست دهند. روش دیگر برای اعلام ورشکستگی این نوع شرکتها، این است که نصف سرمایه شرکت به هدر رفته و یکی از شرکا، درخواست صدور حکم ورشکستگی دهد. در این شرایط اگر سایر شرکا راضی نباشند، دادگاه سهم شریک خواستار را تعیین میکند و بعد از وصول سهم او، شراکت وی از شرکت حذف خواهد شد.
شرکت تعاونی: شرایط اعلام ورشکستگی در شرکتهای تعاونی چیست؟ برای اعلام و صدور حکم ورشکستگی این نوع شرکتها باید مدیران این موضوع را اعلام کرده و دادخواست صدور حکم را به دادگاه ارائه کنند. ثبت درخواست تعدادی از طلبکاران شرکت و تقاضای دادستانی نیز، روش دیگری است که میتواند منجر به اعلام ورشکستگی شرکتهای تعاونی شود. هماکنون جهت برقراری ارتباط با بهترین وکیل اعلام ورشکستی در قانونمند تماس گرفته و مشاورهی تخصصی در این زمینه دریافت کنید. شماره تماس ۰۹۱۲۱۲۷۸۳۶۷
مدارک مورد نیاز برای اعلام ورشکستگی
برای ثبت دادخواست اعلام ورشکستگی در دادگاه و رسیدگی به آن، باید مدارک مورد نیاز به دادگاه ارائه شود. مهمترین مدارک لازم برای اعلام ورشکستگی شرکتها و بنگاههای مالی عبارت اند از:
- مدارک شناسایی مدیران شامل کارت ملی، شناسنامه و غیره
- کپی صفحات قرارداد ارفاقی
- درخواست استعلام
- صفحه کپی شده از حکم تایید ورشکستگی
- کپی اسناد و مدارک مربوط به پرداخت دیون
- دادخواست مربوط به دعوی اعاده اعتبار ورشکستگی
- شهادت شهود
- شماره پرونده حکم ورشکستگی
اگر درگیر مشکلات مالی و بحرانهای ناشی از آن هستید و تصمیم دارید که اعلام ورشکستگی کنید، بهترین کار این است که از وکیل اعلام ورشکستگی با تجربه کمک بگیرید. ما در موسسه حقوقی قانونمند بهترین وکیل ورشکستگی تهران و سراسر ایران را در اختیار شما میگذاریم تا با ارائه مدارک و مستندات کافی در سریعترین زمان ممکن حکم ورشکستگی برای شما صادر شود.
مراحل ثبت ورشکستگی
تا اینجا درباره قوانین و شرایط اعلام ورشکستگی شرکتها صحبت کردیم. حال میخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که مراحل ثبت ورشکستگی چیست؟ برای اعلام و ثبت ورشکستگی باید مراحل مختلفی را طی کنید. به این نکته توجه داشته باشید که ورشکستگی فرایندی نیست که بر اساس ادعای افراد یا طلبکاران، اعلام شود.
به همین دلیل دادگاه بررسیهای زیادی را به عمل میآورد و شواهد و اسناد موجود را پیگیری میکند، تا در نهایت رای به ورشکستگی دهد. با توجه به پیچیدگیهای زیادی که در این مسیر وجود دارد توصیه میکنیم برای طی مراحل ثبت ورشکستگی از وکیل متخصص ورشکستگی کمک بگیرید.
عواقب اعلام ورشکستگی شرکتها
همانطور که گفتیم اعلام وضعیت ورشکستگی برای شرکتها باعث میشود تا از حمایتهای قانونی بهرهمند شوند. از طرفی مشتریان و مخاطبان آنها نیز سریعتر تعیین تکلیف خواهند شد. با این حال لازم است که قبل از اعلام ورشکستگی با عواقب آن آشنایی داشته باشید:
محدودیت در طرح و دفاع از دعاوی: یکی از عواقبی است که اعلام ورشکستگی برای شرکتها و افراد به دنبال دارد. در چنین شرایطی فرد نمیتواند در دعاوی شرکت کند و طرف دعوا باشد. در واقع فرد به عنوان محجور امکان ثبت دادخواست برای دعاوی مالی خود را ندارد. همچنین نمیتواند در برابر افرادی که علیه او ادعایی کردهاند اقامه دعوا کند.
مواجهه با محرومیتهای اجتماعی: یکی از مصادیق بارز عواقب اعلام ورشکستگی محرومیت از حقوق اجتماعی است. زیرا این موضوع یکی از مصادیق جرم است و بر اساس قانون مجرم باید از بخشی از حقوق اجتماعی محروم شود. به عنوان مثال افرادی که اعلام ورشکستگی میکنند، نمیتوانند در انتخابات نامزد شوند. امکان اشتغال به عنوان مدیر مسئول، سردبیر در رسانههای اجتماعی و اشتغال در دستگاههای دولتی نیز برای فرد از بین میرود.
سلب اعتبار: یکی از مهمترین عواقب اعلام و تایید ورشکستگی سلب اعتبار تاجر است. در این شرایط اکثر مراودات تجاری و بازرگانی که بر پایه اعتبار تجار شکل میگیرد از بین خواهد رفت. در واقع تاجر مورد نظر هیچ گونه اعتباری نزد دیگر بنگاههای اقتصادی و تجار و شرکا نخواهد داشت.
پلمپ اموال: پلمپ داراییها و اموال شخص ورشکسته از دیگر پیامدهایی است که گریبان گیر افراد حقیقی و حقوقی میشود که اعلام ورشکستگی میکنند.
اگر درگیر دعاوی بانکی و مالی هستید، خواندن مقاله انواع و مهمترین دعاوی بانکی چیست؟ را فراموش نکنید.
جمعبندی شرایط اعلام ورشکستگی
بنابر آنچه که در این مقاله گفته شد ورشکستگی حالتی است که توسط دادگاه و بعد از بررسیهای فراوان اعلام میشود. به این منظور لازم است که سهامداران و مدیران شرکتها دادخواست خود را برای صدور حکم ورشکستگی به دادگاه ارائه دهند. همانطور که گفتیم با توجه به جزئیات قانونی و پیچیدگیهایی که صدور حکم ورشکستگی دارد، بهترین کار کمک گرفتن از یک تیم حرفهای و وکلای با تجربه در زمینه ورشکستگی است. ما در موسسه حقوقی قانونمند با تکیه بر سالها تجربه در زمینه اعلام ورشکستگی انواع شرکتها، آماده ارائه مشاوره تخصصی و طی مراحل ثبت ورشکستگی کسب و کارهای مختلف هستیم. به این منظور میتوانید با مشاوران ما در تماس باشید.