- Ard BHD
- مهر ۱۵, ۱۴۰۲
آیا با بهترین روش به اجرا گذاشتن مهریه آشنایی دارید؟ مهریه، یکی از مهمترین حقوق زن است که به محض جاری شدن صیغه عقد به او تعلق میگیرد و مرد موظف است در هر شرایطی مهریه همسر خود را بپردازد. در بسیاری از موارد مشاهده میکنیم که مرد به دلایل مختلفی، حاضر به پرداخت مهریه نیست. در چنین شرایطی زوجه میتواند برای گرفتن حق خود به مراجع قانونی رفته و با اجرا گذاشتن مهریه از طریق دادگاه حق خود را مطالبه کند. در این مقاله از مجله حقوقی قانونمند، قصد داریم بهترین روش اجرا گذاشتن مهریه را به شما معرفی کنیم. همچنین فراموش نکنید که شما میتوانید همین الان، سوالاتتان را از بهترین وکیل مهریه در تهران و سراسر ایران بپرسید و مشاوره تخصصی دریافت کنید.
بهترین روش به اجرا گذاشتن مهریه
بعد از جاری شدن خطبه عقد، زن صاحب حق مهریه خواهد بود و هر زمان که بخواهد میتواند آن را از مرد طلب کند. بخش زیادی از پروندههای قضایی را پروندهها و دعاوی مربوط به مطالبه مهریه به خود اختصاص دادهاند. زیرا معمولاً شاهد آن هستیم که زوج به دلایل مختلفی ممکن است از پرداخت مهریه خودداری کند. در چنین شرایطی بهترین روش به اجرا گذاشتن مهریه چیست؟ اجرا گذاشتن مهریه از طریق دادگاه، یکی از بهترین روشها برای مطالبه آن است؛ چرا که در این روش مراجع قانونی از طریق اقدامات اجرایی مهریه را از مرد گرفته و به زوجه میدهند.
اما سوالی که پیش میآید این است که شرایط اجرا گذاشتن مهریه چیست؟ برای به اجرا گذاشتن مهریه، زوجه یا وکیل مهریه مشخص شده از سوی او، باید به دفتر ثبت ازدواج که عقد در آن به صورت رسمی ثبت شده مراجعه کرده و درخواست صدور اجراییه برای همه یا بخشی از مهریه را ثبت کند.
در ادامه لازم است که زوجه یا وکیل او به اداره ثبت اسناد و املاک مراجعه کرده و درخواست ممنوع الخروج کردن مرد یا درخواست توقیف اموال او را ثبت نمایند. اداره ثبت اسناد املاک و اموال مرد را بررسی میکند و چنانچه مالی به نام شخص پیدا نشود، اداره ثبت اسناد از طریق مراجعی مثل بانک یا راهور استعلام میگیردو ناگفته نماند که در فرایند اجرا گذاشتن مهریه و توقیف اموال مرد استثناهایی وجود دارد و همه اموال زوج قابل توقیف نیستند. اموالی که قابل توقیف نیستند، جزو مستثنیات دین به شمار میروند در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
ظرف مدت دو ماه بعد از ثبت درخواست، چنانچه مالی پیدا نشود یا بعد از گذشت ۶ ماه زوجه به نتیجهای نرسد، آنگاه میتواند به دادگاه مراجعه کرده و درخواست مطالبه و اجرای مهریه را ثبت کند.
منظور از مستثنیات دین چیست؟
همانطور که در بخش قبل گفته شد برخی از اموال مرد را نمیتوان توقیف کرد و در واقع امکان اجرا گذاشتن مهریه و توقیف اموال زوج جهت مطالبه مهریه درباره مستثنیات دین وجود ندارد. شاید این سوال در ذهنتان پیش آمده باشد که منظور از مستثنیات دین چیست؟ آن دسته از اموالی که حتی اگر به کسی دینی داشته باشیم، نمیتوانیم به خاطر طلب و دینمان، آنها را توقیف کنیم، مستثنیات دین گفته میشود. این مستثنیات در ماده ۲۴ قانون جدید محکومیتهای مالی آمده است و عبارتند از:
- منزل مسکونی که عرفا در شأن محکوم علیه است
- اثاثیه مورد نیاز ضروری مرد و افراد تحت تکفل او
- آذوقه و مواد غذایی موجود و ذخیره شده به اندازه نیاز مرد و افراد تحت تکفل او
- وسایل و ابزار کار، کتاب های علمی و تحقیقاتی و تلفن مورد نیاز که مرد برای امرار معاش از آنها استفاده میکند
- مبلغی که بابت پیش قسط اجاره خانه به موجر پرداخت مشده است به شرط آن که بدون آن مبلغ جهت پرداخت اجاره ملک، مرد به عسر و حرج بیفتد و بالاتر از شان او نباشد.
بنابراین امکان دریافت مهریه از محل مواردی که ذکر شد وجود ندارد. همانطور که گفتیم اگر زوج هیچ مالی اعم از خانه، خودرو و غیره به نام خود نداشته باشد، زوجه میتواند به اداره ثبت اسناد مراجعه کرده و گواهی بگیرد. این گواهی برای مراجعه به دادگاه و ثبت دادخواست حقوقی مطالبه مهریه ضروری است. زوجه میتواند دادخواست مطالبه مهریه را شخصاً یا به کمک یک وکیل مطالبه مهریه ثبت کند. با توجه به جزئیات پیچیدگیهای قانونی که در این زمینه وجود دارد، بهترین روش به اجرا گذاشتن مهریه کمک گرفتن از وکیل اجرای مهریه با تجربه در این زمینه است. ثبت دادخواست مطالبه مهریه اهمیت زیادی دارد چرا که به موجب این درخواست اگر در آینده مرد اموالی به دست بیاورد، امکان توقیف اموال جدید وجود دارد.
چه نوع مهریه ای قابل به اجرا گذاشتن است؟
یکی از سوالاتی که افراد درباره، بهترین روش به اجرا گذاشتن مهریه بعد از طلاق، میپرسند این است که به طور کلی چه نوع مهریهای را میتوان به اجرا گذاشت؟ بر اساس قانون مهریه زن باید خصوصیاتی داشته باشد تا بتوان آن را به اجرا گذاشت. در غیر این صورت مهریه قابل مطالبه نیست. از جمله ویژگیهای مهم مهریهای که قابل مطالبه است باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- مهریه باید جنبه مالی داشته باشد مثل خانه سکه یا زمین
- میزان مهریه باید مشخص و معین باشد
- مهریه باید مشروع باشد
- مهریه باید قابل تملک باشد
بنابراین اگر مهریه تعیین شده یکی از این ویژگیها را نداشته باشد به عنوان مثال نتوان برای آن ارزش مالی تعیین کرد باطل است و نمیتوانیم آن را به اجرا بگذاریم.
اجرا گذاشتن مهریه چقدر زمان میبرد؟
حال که با بهترین روش به اجرا گذاشتن مهریه آشنا شدیم، باید به این سوال پاسخ دهیم که به طور کلی فرایند اجرا گذاشتن مهریه به صورت اینترنتی یا حضوری چقدر طول میکشد؟
روند مطالبه مهریه معمولاً طولانی است و حتی ممکن است تا سالها به طول بیانجامد. مواردی مثل حجم کاری و تعداد پروندههای در صفحه رسیدگی، باعث میشود تا مدت زمان مطالبه مهریه افزایش پیدا کند. از طرفی گاهاً در مراحل ثبت دادخواست و پیگیری پرونده، اختلافات جدیدی بین زوجین رخ میدهد که همین موضوع مدت زمان اجرای مهریه را طولانیتر میکند. به همین دلیل بهترین روش برای اجرا گذاشتن مهریه این است که چنانچه زوج توانایی و استطاعت مالی کافی برای پرداخت آن را دارد، جهت جلوگیری از اتلاف وقت و انرژی طرفین به صورت توافقی آن را پرداخت نماید. از طرفی کمک گرفتن از یک وکیل اجرای مهریه با تجربه و متخصص در این زمینه باعث میشود تا این فرایند تا حد ممکن تسریع شود.
شرایط قسط بندی مهریه
چنانچه مرد بتواند در دادگاه ثابت کند که توانایی مالی کافی برای پرداخت مهریه را ندارد، یا دسترسی به اموال برای او وجود ندارد، شرط اعسار برای او محقق شده است. به عنوان مثال اگر مرد ثابت کند که بخش زیادی از اموال او در رهن بانک است و به آن دسترسی ندارد، معسر شناخته میشود. در چنین حالتی دادگاه مبلغی را به عنوان پیش قسط مهریه تعیین کرده و باقیمانده آن را به صورت قسط بندی از مرد طلب میکند. میزان پیش قسط مهریه و اقساط آن هیچ معیار و فاکتور مشخص شدهای ندارند، این موضوع توسط قاضی پرونده و با توجه به شرایط مالی و استطاعت مرد و دفاعیات زن تعیین میشود.
در شرایطی که دادخواست طلاق از سوی مرد باشد، دادگاه سختگیری بیشتری نسبت به اعسار دارد و به سختی این شرط را برای مرد میپذیرد. بنابراین در اغلب مواقع هنگامی که مرد درخواست طلاق میدهد موظف است که مهریه را به صورت یکجا بپردازد. و چنانچه اعسار از سوی دادگاه برای او پذیرفته شود، پیش قسط سنگینتری تعیین خواهد شد. همچنین دادگاه سختگیریهای زیادی را درباره پیش قسط مهریه و پرداخت اقساط آن اعمال میکند و چنانچه مرد در این زمینه منظم عمل نکند محکوم به جریمه و حتی حبس خواهد شد.
البته در نظر داشته باشید که بر اساس قوانین جدید در زمینه مهریه، عدم پرداخت مهریه صرفاً تا ۱۱۰ سکه بهار آزادی یا معادل آن جزو جرائم مالی است و زوجه میتواند از این طریق حکم جلب برای مرد بگیرد. اما نسبت به عدم پرداخت مازاد بر ۱۱۰ سکه حکم جلبی برای زوج صادر نخواهد شد.
اجرا گذاشتن مهریه در عقد موقت
در نظر داشته باشید که صیغه نامههای ازدواج موقت حتی اگر در دفتر ازدواج تنظیم شده باشند، جزو اسناد عادی به شمار میروند مگر آن که به صورت رسمی ثبت شوند. با این حال هنوز زوجه هم میتوان مهریه قید شده در صیغهنامه ازدواج موقت را از طریق دادگاه مطالبه کند. بر این اساس حتی در صورت عدم تمکین زوجه و هر مدت زمان که از نکاح گذشته باشد، وی میتواند مهریه را از شوهر خود مطالبه کند. برای اجرا گذاشتن مهریه در عقد موقت لازم است که سند یا صیغه نامه عقد موقت به اداره ثبت ارائه شود.
یکی از موارد بسیار مهمی که در کنار اجرا گذاشتن مهریه باید بدانید، انواع مهریه است. در مقاله انواع مهریه چیست؟ شما را با دسته بندی های، مختلف مهریه در قانون آشنا کردهایم خواندن این مقاله را به هیچ وجه از دست ندهید.
جمعبندی بهترین روش به اجرا گذاشتن مهریه
مهریه یکی از مهمترین وظایف مرد نسبت به زن است و زوجه میتواند بعد از جاری شدن صیغه نکاح هر زمان که بخواهد نسبت به مطالبه آن اقدام کند. با توجه به پرپیچ و خم بودن مسیر به اجرا گذاشتن مهریه بعد از طلاق یا قبل از آن بهترین کار کمک گرفتن از یک وکیل مطالبه مهریه با تجربه در این زمینه است. ما در موسسه حقوقی قانونمند بهترین وکیل را برای به اجرا گذاشتن مهریه و توقیف اموال مرد در اختیار شما قرار میدهیم تا به این ترتیب بتوانید در کوتاهترین زمان ممکن به حق و حقوق خود دست پیدا کنید. برای پرسیدن سوالات خود و دریافت مشاوره تخصصی همین الان با مشاوران و حقوقدانان قانونمند تماس بگیرید.