انواع و مهم‌ترین دعاوی بانکی چیست؟

شکل
شکل
شکل
شکل
شکل
شکل
شکل
شکل

همانطور که می‌دانید بانک ها ارتباطات مالی گسترده ای با مردم دارند، همین موضوع باعث می شود بین بانک ها و مشتریان آنها مشکلات و اختلافاتی پیش بیاید. سیستم قضایی نیز تلاش می‌کند تا دعاوی بانکی را در سریعترین زمان ممکن حل و فصل کند.

از طرفی نحوه رسیدگی به اختلافات و دعاوی بانکی نیز تفاوت های اساسی با دیگر دعاوی حقوقی دارد. با توجه به اهمیت این موضوع ما در این مقاله از وب سایت موسسه قانونمند، تصمیم گرفتیم شما را با مهمترین و رایج ترین شکایات بانکی و انواع دعاوی بانکی آشنا کنیم.

دعاوی بانکی چیست؟

برای این که درباره مهمترین دعاوی پولی و بانکی صحبت کنیم، در گام اول باید تعریف دعوای بانکی را بدانیم. اصلاً دعوای بانکی چیست؟ منظور از دعاوی بانکی پرونده های حقوقی است که یکی از طرفین دعوا،  بانک یا حقوق بانک باشد یا اینکه موضوع مورد بحث به بانک یا وظایف و مسئولیت های این نهاد ارتباط پیدا کند.

به بیانی ساده‌تر، هر زمان یکی از طرفین یک شکایت بانک یا حقوق بانک باشد دعوای مورد نظر در دسته دعاوی بانکی قرار می گیرد. یکی از دلایل افزایش دعاوی بانکی قراردادهای اقتصادی است که بانک ها و موسسات مالی و اعتباری با مشتریان خود عقد می‌کنند.

این قراردادها پیچیدگی ها و ظرافت های قانونی زیادی دارند، به همین دلیل در ادامه ممکن است بین مشتریان و بانک اختلافاتی پیش بیاید که برای حل آن طرفین به مراجع قضایی مراجعه می کنند. شناخت انواع دعاوی بانکی به شما کمک می کند تا حین امضای قراردادهای مالی و پولی با بانک، دقت بیشتری داشته باشید تا در ادامه درگیر دعاوی و مشکلات حقوقی ناشی از آن نشوید. به منظور جلوگیری از بروز مشکل در دعاوی بانکی خود، هم‌اکنون با وکلای بانکی قانونمند در تماس باشید.

وکیل بانکی پایه یک دادگستری قانونمند

انواع دعاوی بانکی

مهمترین دعاوی بانکی چیست؟ در این بخش قصد داریم شما را با انواع دعاوی بانکی آشنا کنیم. به طور کلی دعاوی بانکی به دو دسته دعاوی بانکی علیه بانک و دعاوی بانکی علیه شخص تقسیم می شود. پس قبل از هرچیز باید با تعریف دعاوی پولی علیه بانک و علیه شخص آشنا شویم.

فراموش نکنید که اگر درگیر مشکلات و دعاوی پولی و بانکی هستید، بهترین کار این است که از یک وکیل بانکی پایه یک دادگستری با تجربه در این زمینه کمک بگیرید. ما در تیم وکلای قانونمند بهترین وکیل بانکی در زمینه دعاوی علیه بانک را در اختیار شما می گذاریم تا مراحل پیگیری و رسیدگی پرونده شما به بهترین شکل ممکن طی شود.

معرفی دعاوی بانکی علیه بانک

بانک ها علاوه بر ارتباط با مشتریان ارتباطات مالی گسترده‌ای با دیگر بانک ها دارند. همین موضوع باعث می‌شود که در برخی موارد اختلافاتی بین بانک‌ها به وجود بیاید. چنانچه یکی از بانک ها به مفاد قرارداد امضا شده عمل نکند آنگاه طرف مقابل می تواند با طرح دعوا علیه بانک خاطی، موضوع را از طریق بانک مرکزی یا مراجع قضایی پیگیری کند.

معرفی دعاوی بانکی علیه شخص

رایج ترین دعاوی بانکی آن دسته از دادخواست هایی هستند که علیه اشخاص حقیقی و حقوقی تنظیم می شوند. به عنوان مثال زمانی که مشتری وام گیرنده نتواند اقساط وام های خود را پرداخت کند آنگاه بانک می‌تواند از سند یا دیگر تضمیناتی که مشتری گرو گذاشته استفاده کند. در این موارد اگر وثیقه مورد نظر قابل وصول نباشد آنگاه بانک برای دریافت مطالبات خود به مراجع قضایی مراجعه کرده و تشکیل پرونده می‌دهد. چنین مواردی در دسته دعاوی بانکی علیه شخص قرار می‌گیرد.

 

رایج‌ترین شکایات و دعاوی علیه بانک

رایج‌ترین شکایات و دعاوی علیه بانک
یکی از سوالاتی که افراد می پرسند این است که مهمترین دعاوی بانکی چیست؟ شناخت مهم ترین و متداول ترین دعاوی بانکی باعث می‌شود که هنگام عقد قرارداد با بانک ها به موارد مهم توجه زیادی داشته باشید تا در نهایت درگیری مشکلات حقوقی نشوید. در این بخش قصد داریم شما را با پنج دعوای بانکی شایع و متداول آشنا کنیم.

از طرفی یکی از بهترین روش ها برای جلوگیری از به وجود آمدن مشکلات حقوقی با بانک ها، کمک گرفتن از بهترین وکیل بانکی در این زمینه است. وکلای بانکی با ارائه مشاوره و راهنمایی باعث می شوند که شما درگیر دعاوی حقوقی و بانکی نشوید.

دعوای ابطال اجرائیات بانکی صادره از دعاوی اجرایی ثبت

همانطور که می‌دانید در بسیاری از موارد افرادی که می‌خواهند از بانک تسهیلاتی مثل وام دریافت کنند، باید و وثیقه یا سند رسمی در رهن بانک بگذارند. این سند به منزله تعهد مشتری برای بازپرداخت اقساط و اجرای تعهدات شناخته می شود. بانک می تواند در صورت لزوم از اداره ثبت، اجازه اجراییه را دریافت کرده و سند مورد نظر را مصادره کند.

با توجه به این که این اسناد وابسته به شرایط قرارداد منعقد شده بین مشتری و بانک می باشد، چنانچه اشتباه محاسباتی از طرف بانک به وجود بیاید قرارداد مذکور باطل شده و به دنبال آن اجرا اجرائیات بانکی نیز متوقف خواهد شد؛ بنابراین چنانچه بانک مرتکب اشتباه محاسباتی در اصل بدهکاری مشتری به بانک یا دیگر موارد شود، اجراییه متوقف شده و مشتری می تواند دعوای ابطال اجرائیات بانکی را ثبت کند.

دعاوی مربوط به اختلاف در محاسبه و دریافت سود جریمه

ممکن است بانک ها در محاسبه اقساط مقدار سود و یا جریمه دیرکرد دچار اشتباه شوند. در این صورت مشتری می تواند به مراجع قضایی مراجعه و شکایت خود را ثبت کند. مراجع قضایی نیز از بانک مدارک و مستندات مالی و محاسباتی را طلب می‌کنند تا به این ترتیب دادخواست مشتری رسیدگی شود.

دعوای فک رهن

هنگامی که متقاضی سند ملکی را به عنوان ضمانت برای دریافت تسهیلات به بانک می سپارد، اصطلاحا ملک خود را در رهن بانک قرار داده است. در این حالت بانک موظف است که بعد از پرداخت تمامی اقساط توسط مشتری و تسویه شدن وام، سند را به مشتری برگرداند؛ به این اقدام فک رهن گفته می شود.

ممکن است در برخی شرایط مشتری وام را تسویه کرده باشد؛ اما بانک به هر دلیلی از فک رهن ملک خودداری کند. در این صورت متقاضی با طرح دعوای فک رهن می تواند از بانک شکایت کرده و حقوق خود را باز پس گیرد. حضور یک وکیل بانکی تهران که در زمینه دعاوی بانکی از جمله فک رهن، تجربه داشته باشد کمک می‌کند تا در چنین شرایطی در سریع‌ترین زمان ممکن بتوانید به حقوق خود دست پیدا کنید.

وکیل بانکی پایه یک دادگستری قانونمند

دعاوی مربوط به مطالبه اقساط وام از ضامن

در بسیاری از موارد افراد می توانند از طریق ارائه چک پشت نویسی شده از سوی ضامن، از بانک وام بگیرند. در این موارد چنانچه وام گیرنده اقساط را به درستی پرداخت نکند بانک می تواند تا مدت مشخصی بعد از تاریخ سررسید چک، برای مطالبه اقساط وام اقدام کند. چنانچه بانک بعد از تاریخ سررسید چک، برای مطالبه اقساط اقدام کند اقدام آن غیر قانونی بوده و ضامن می تواند علیه بانک طرح دعوا کند.

دعوای استرداد اسناد ضمانت

دعوای استرداد اسناد ضمانت، کمابیش مشابه دعوای فک رهن است. این دادخواست نیز هنگامی که اسناد تضمینی مثل سفته یا چک که مشتری زمان اخذ تسهیلات به بانک داده، برگردانده نشود قابل ثبت است. در واقع اگر بعد از تسویه وام، بانک اسناد تصمیم تضمینی را به متقاضی برنگرداند مشتری می تواند دعوای استرداد اسناد ضمانت علیه بانک را ثبت و مراحل را از طریق مراجع قانونی پیگیری کند.

نحوه رسیدگی به شکایات و دعاوی بانکی

نحوه رسیدگی به انواع دعاوی بانکی چگونه است؟ به طور کلی دعاوی بانکی از آن دست دادخواست هایی هستند که باید با دقت فراوانی توسط مراجع قضایی پیگیری شود. به همین دلیل بسته به نوع دادخواست مراحل متفاوتی برای پیگیری و رسیدگی طی می شود.

روند رسیدگی به پرونده های علیه بانک ها به صورت لایه بندی شده، انجام می شود. در مرحله اول پرونده ها در سطح داخلی و توسط بانک مرکزی بررسی می‌شود. موسسه مالی یا بانک مورد نظر موظف است که از زمان دریافت نامه از سوی مراجع قضایی و بانک مرکزی، ظرف ۳۰ روز کاری پاسخ مکتوب خود را برای مشتری ارسال کند.

در این مرحله بانک یا موسسه مالی دفاعیه خود را مطرح کرده و چنانچه پاسخ مورد نظر قابل قبول باشد پرونده مختومه می‌شود؛ اما اگر پاسخی که بانک داده مورد قبول مشتری واقع نشود، مشتری باید اعتراض خود را به معاونت نظارتی بانک مرکزی ارسال کند. در ادامه پرونده به هیات انتظامی ارجاع داده و در این هیئت دوباره بررسی می شود.

با توجه به پیچیدگی قراردادهای بانکی و مسیر پیگیری متفاوتی که این دسته از شکایات دارند توصیه می‌کنیم از یک وکیل بانکی با تجربه در این زمینه کمک بگیرید تا شانس موفقیت شما در پرونده افزایش پیدا کند. وکلای با تجربه ما در تیم حقوقی قانونمند همواره آماده ارائه مشاوره و اقامه وکالت شما در پرونده های بانکی هستند.

وکیل بانکی پایه یک دادگستری قانونمند

 

جمع بندی

ما در این نوشته سعی کردیم تا به تمام سوالات شما پیرامون انواع دعاوی بانکی پاسخ دهیم و شما را با مصادیق آن آشنا کنیم. به طور کلی شیوه رسیدگی به دعاوی و شکایات بانکی متفاوت با دیگر دادخواست های حقوقی و کیفری است.

به همین دلیل کمک گرفتن از وکیل بانکی تهران یا دیگر شهر ها باعث می شود که افراد بتوانند به درستی از حقوق خود دفاع کرده و دعاوی بانکی را با موفقیت طی کنند. ما در موسسه حقوقی قانونمند با تکیه بر سال ها تجربه در زمینه حل و فصل دعاوی بانکی آماده ارائه مشاوره تخصصی و پیگیری پرونده های شما در این زمینه هستیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *