- بهار دهقانی
- دی ۰۱, ۱۴۰۲
شهرداری یکی از نهادهایی است که به دلیل ارتباط گسترده با اقشار مختلف جامعه، بخش زیادی از دعاوی مطرح شده در مراجع قضایی و یا واحدهای حراست را به خود اختصاص داده است. بسته به نوع اختلاف یا شکایتی که بین شما و شهرداری رخ داده، نهاد رسیدگی کننده به دعوای مطرح شده متفاوت خواهد بود. انواع دعاوی شهرداری چیست؟
در این مقاله از وب سایت حقوقی قانونمند، شما را با انواع دعاوی شهرداری در دیوان عدالت اداری و انواع دعاوی قابل طرح در شهرداری و کمیسیونهای آن آشنا میکنیم. همچنین در هر مرحلهای از ثبت یا رسیدگی به دعاوی شهرداری که هستید، میتوانید با کمک بهترین وکیل دعاوی شهرداری موسسه حقوقی قانونمند، فرایند پیگیری و رسیدگی به شکایت خود را تسریع کنید.
انواع دعاوی شهرداری
شهرداری یک نهاد عمومی است که تحت نظر دولت، خدمات مختلفی را به شهروندان ارائه میکند. این نهاد از جمله مراجع غیر مستقیم دولت بوده که خدمات متنوع را به شهروندان، جهت رفاه حال آنها و افزایش کیفیت زندگی ارائه مینماید. همانطور که گفتیم بخش زیادی از اقشار جامعه در تماس مستقیم یا غیر مستقیم با این نهاد گسترده هستند و همین موضوع باعث میشود تا بین ادارات مختلف و مردم با شهرداری اختلافاتی پیش بیاید. در چنین شرایطی نهادهای مختلفی متولی رسیدگی به دعاوی مربوط به شهرداری هستند. در اولین قدم باید با انواع دعاوی شهرداری آشنایی داشته باشید تا بتوانید به خوبی مسیر شکایت از شهرداری را طی کنید. به طور کلی انواع دعاوی شهرداری در دادگاه، به چهار دسته زیر تقسیم میشود:
دعاوی شهرداری در دیوان عدالت اداری
یکی از انواع دعاوی شهرداری که برخی از شهروندان با آن درگیر میشوند و در این زمینه به کمک یک وکیل دعاوی شهرداری با تجربه نیازمند هستند، دعاوی مربوط به دیوان عدالت اداری میباشد. دیوان عدالت اداری عالیترین مرجع قضایی اداری است که به شکایاتی که علیه ادارههای دولتی شهرداری و سازمان تامین اجتماعی یا پرسنل آنها ثبت شده، رسیدگی میکند. در این بین شکایتها و پروندههای نهاد شهرداری نیز در دیوان عدالت اداری با اولویت بالایی بررسی میشود. دعاوی ملکی شهرداری در دیوان عدالت اداری خود به چهار دسته زیر تقسیم میشود:
- دعاوی مربوط به کمیسیونهای شهرداری
- شکایت شهروندان از شهرداری بابت ابطال اقدامات و تصمیمات تملکی
- اعتراض به مصوبات نهادهای مرتبط با شهرداری
- دعوای احراز وقوع تخلف شهرداری
دعاوی شهرداری در دادگاه عمومی حقوقی
برخی از دعاوی ملکی مربوط به شهرداری در دادگاه عمومی حقوقی، بررسی میشود. بعضی از مهمترین شکایاتی که در دادگاه عمومی به بررسی گذاشته میشود دعوای خلع ید، دعوای رفع ممانعت از حق، دعوای رفع تصرف عدوانی و دعوای رفع مزاحمت از حق، میباشد. هنگامی که شهرداری طرف قرارداد با اشخاص قرار گرفته و مورد معامله ملک باشد، شکایاتی مثل دعوای الزام به تکمیل و تحویل اعیانی، الزام به اخذ صورت مجلس تفکیکی، الزام به تنظیم سند رسمی ملک و دعوای الزام به تحویل مبیع نیز در این باره قابل طرح است. به طور کلی دعاوی مربوط به شهرداری که مرتبط با ملک یا به عنوان مثال دعوای مطالبه بهای ملک باشد در دادگاه عمومی مطرح میشود.
انواع شکایت کیفری علیه شهرداری
برخی از شکایاتی که علیه شهرداری ثبت میشود، از نوع شکایات کیفری است. به عنوان مثال دعوای رفع تصرف عدوانی، رفع مزاحمت از حق یا رفع ممانعت از حق از جمله شکایاتی هستند که باید به صورت کیفری مطرح شوند. همچنین دعوای تخریب و اتلاف مال نیز اگر علیه شهرداری مطرح شود از جمله شکایات کیفری میباشد. دعاوی ارتکابی اشخاص حقیقی مثلاً ورود به عنف، ضرب و جرح یا توهین که اگر توسط کارمندان و ماموران شهرداری رخ داده باشد، نیز از جمله شکایات کیفری علیه شهرداری است. در این زمینه نیز شما میتوانید برای رسیدگی به دعاوی مربوط به شهرداری از یک وکیل دعاوی شهرداری با تجربه کمک بگیرید.
شکایت پیمانکاران از شهرداری
یکی از اقشاری که ارتباطات گسترده کاری با نهاده شهرداری دارند پیمانکاران هستند. لذا یکی از انواع دعاوی مربوط به شهرداری شکایاتی هستند که توسط پیمانکاران مطرح میشوند. بر اساس ماده ۳۸ آیین نامه معاملات شهرداری تهران که شهرداریهای مرکز استانها، کلان شهرها و شهرهای با بیش از یک میلیون نفر جمعیت تسلی داده شده است، اینگونه آمده: « اختلافات ناشی از معاملات موضوع این آییننامه در هیأت حل اختلافی با عضویت یک نفر قاضی دادگستری با انتخاب رئیس قوه قضائیه، یک نفر از اعضاء شورای اسلامی شهر با انتخاب شورای مربوطه، نماینده شهرداری به انتخاب شهردار، نماینده بخشدار یا فرماندار حسب مورد و نماینده قانونی طرف قرارداد، قابلرسیدگی و حکم صادره از طرف قاضی جلسه برای طرفین لازمالاجراء است.»
وکیل دعاوی شهرداری در تهران
با توجه به این که شهرداریها قوانین و جزئیات قانونی خاص خود را دارند و طرف بسیاری از دعاوی و شکایات هستند. بهترین کار این است که برای ثبت شکایت و پیگیری دعاوی مربوط به شهرداری از یک وکیل شهرداری با تجربه کمک بگیرید. وکیل شهرداری کسی است، که تسلط کافی بر امور و قوانین مربوط به شهرداری دارد. مواردی مثل مقررات مربوط به کمیسیونهای شهرداری، بخشنامهها و آیین نامههای صادر شده از جمله مواردی هستند که یک وکیل شهرداری باید به خوبی از آنها اطلاع داشته باشد تا بتواند دعوا و پرونده شما را به بهترین شکل ممکن پیگیری کند. تسلط کافی وکیل شهرداری بر قوانین و جزئیات و یارات کمیسیونهای مختلف باعث میشود تا شما بتوانید به نتیجه مطلوب دست پیدا کنید.
دعاوی مربوط به کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری
احتمالاً شما هم بارها نام کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری را شنیدهاید. این کمیسیون یکی از پرکارترین کمیسیونها در شهرداری شهرهای مختلف به شمار میرود. وقتی درباره انواع دعاوی شهرداری در دادگاه و دیگر نهادها صحبت میکنیم، باید در نظر داشته باشید که کمیسیون ماده صد شهرداری نیز میتواند طرف یکی از این دعاوی قرار گیرد. لذا در اینجا قصد داریم شما را با وظایف و تخلفات مربوط به کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری آشنا کنیم.
کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری قوانین جزئیات مربوط به ساخت و ساز در اراضی و زمینهای مختلف را تعیین کرده است. اما این همه ماجرا نیست! بر اساس قوانین این کمیسیون، تمامی مالکین اراضی و کسانی که قصد ساخت و ساز دارند باید قبل از ساخت و ساز اقدام به اخذ پروانه ساخت از شهرداری کنند. شهرداریها، بررسیهای لازم را در زمینه صدور پروانه ساخت انجام داده و اگر همه چیز مطابق قوانین و استانداردها باشد پروانه را صادر میکنند. در غیر این صورت، شهرداری اجازه ساخت و ساز نمیدهد.
در نظر داشته باشید که بر اساس قوانین کمیسیون ماده ۱۰۰، هیچ مالک ساختمانی حق ندارد بدون داشتن مجوز شهرداری در محدودههای شهری و یا حتی اطراف آن اقدام به ساخت و ساز، تخریب یا تفکیک زمین کند. طبیعتاً اگر کسی بدون اخذ مجوز ساخت یکی از اقدامات گفته شده را انجام دهد، شهرداری این اختیار را دارد که عملیات را متوقف کرده و کمیسیون ماده ۱۰۰ نیز میتواند فرد خاطی را جریمه کند و حتی تصمیم به تخریب بنا بگیرد.
وکیل ماده ۱۰۰ شهرداری نیز کسی است که تجربه زیادی در زمینه حل اختلافات و دعاوی مربوط به این کمیسیون دارد و میتواند اختلافات بین شما و کمیسیون ماده ۱۰۰ را به بهترین شکل ممکن حل کند. همچنین اگر کسی مرتکب تخلفاتی شده که نیاز به طرح پرونده در کمیسیون ماده ۱۰۰ و ارائه دفاعیه داشته باشد. وکیل ماده ۱۰۰ کمک میکند تا مراحل دفاعیه در کمیسیون، به بهترین نحو ممکن طی شود.
شاید این سوال برای شما نیز پیش آمده باشد که چه دعاوی و تخلفاتی در کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری به اجرا گذاشته میشود؟ خوب است در نظر داشته باشید که از بین تمام تخلفاتی که در حوزه ساخت و ساز انجام میشود. تنها برخی از آنها در کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری بررسی و ارزیابی میشود و وکیل کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری میتواند به شما کمک میکند تا در این زمینهها تخلفات را حل و فصل کنید. از جمله مهمترین تخلفات قابل بررسی در کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- عدم احداث پارکینگ
- تجاوز به معابر شهر
- نداشتن مجوز یا همان پروانه ساخت
- رعایت نکردن اصول فنی
- نداشتن استحکام ساختمان
- تغییر کاربری غیر مجاز
- تخلف مهندس ناظر ساختمان
اگر میخواهید جزئیات بیشتری درباره کمیسیون ماده ۱۰۰، قوانین و اعضای آن بدانید حتما مقاله ماده ۱۰۰ قانون شهرداری چیست؟ را مطالعه فرمائید.
جمعبندی انواع دعاوی شهرداری چیست؟
انواع دعاوی شهرداری بر اساس نوع اختلاف و مشکل به وجود آمده متفاوت است و ممکن است دعاوی مطرح شده در دادگاه دیوان عدالت اداری یا کمیسیونها بررسی و ارزیابی شود. ما در این نوشته از وب سایت حقوقی شهرداری شما را با انواع دعاوی ملکی مربوط به شهرداری و شکایاتی که در دیوان عدالت اداری مطرح میشود، آشنا کردیم. همچنین به صورت مختصر با کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری و تخلفات قابل طرح در آن آشنا شدیم. اگر در زمینه انواع دعوی شهرداری سوال یا ابهامی دارید یا نیازمند کمک بهترین وکیل ملکی در تهران هستید، همین الان با مشاوران و حقوقدانان قانونمند، تماس بگیرید.